Najciekawsze wege przepisy cz.1
W naszym nowym cyklu wpisów na blogu będziemy Wam co jakiś czas pokazywać zestaw najciekawszych, naszym zdaniem, przepisów z polskich blogów kulinarnych promujących dietę roślinną. Dzisiaj między innymi burgery z selera i płatków owsianych oraz pasta z rukoli. Smacznego!
Curry szpinakowo-soczewicowe
- 250g czerwonej soczewicy
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki curry
- 200ml mleka kokosowego
- sól, pieprz, chilli
Soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości lekko osolonej wody aż zmięknie, ale zanim zacznie się rozpadać (powinno wystarczyć ok. 10 minut). Rozgrzewamy olej w garnku z grubym dnem i podsmażamy posiekaną cebulę razem z curry oraz szczyptą chilli, gdy stanie się miękka dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i paprykę oraz około łyżeczki soli. Dusimy 10 minut, po czym dodajemy pokrojoną w plastry cukinię.
Czytaj całość -> http://vegelicious.net/2012/03/curry-szpinakowo-soczewicowe/
Burgery selerowo-owsiane z pesto botwinkowym
- Pół szklanki płatków owsianych + 3 łyżki
- Szklanka tartego selera (upchnij go trochę)
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- Łyżka posiekanej cebuli
- Łyżka szczypiorku
- Łyżeczka posiekanej ostrej papryczki
- Płaska łyżeczka soli ( może być trochę więcej)
- Pół łyżeczki bazylii, lubczyku, czerwonej papryki, kolendry, pieprzu
- Łyżeczka sosu sojowego
- Kilka kropel octu jabłkowego
- Otręby pszenne do panierowania
- Koncentrat pomidorowy, musztarda, sałata, rzodkiewki, ogórek do przybrania
Płatki owsiane (bez tych trzech łyżek), zalej wrzątkiem tak żeby woda zakryła płatki i odstaw na 10 minut. W międzyczasie zetrzyj seler, posiekaj resztę warzyw i wrzuć do blendera:
- Pęczek botwiny
- 2 małe ząbki czosnku
- Po 3 łyżki pestek dyni i sezamu
- Pół szklanki wody lub oliwy (jeśli używasz wody to dodaj jednak też tą łyżkę lub dwie tłuszczu)
- Pół łyżeczki soli (można trochę więcej)
Czytaj całość -> http://veganandvain.blogspot.com/2014/05/peen-wypas-burgery-selerowo-owsiane-z.html
Wegański kopczyk kreta
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżki kakao
Krem:
- 1 kostka tofu naturalnego
- 1 i 1/2 szklanki płatków ryżowych
- 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- 4 łyżeczki cukru
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- + 2 banany i odrobina soku z cytryny
Mieszamy składniki na ciasto: najpierw suche, następnie dodajemy mokre. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto zostawiamy do wystygnięcia, następnie przekrawamy na dwie części ( dolna może być odrobinę cieńsza). Górną część kruszymy na małe kawałeczki, w dolnej natomiast wydrążamy delikatny dołek (w nienaruszonej wersji zostawiamy tylko brzegi ciasta- ok 1,5 cm). Rozdrobnione tofu wrzucamy razem z ugotowanymi (według instrukcji na opakowaniu:)), przestudzonymi płatkami ryżowymi do blendera.
Czytaj całość -> http://roslinozerka.blogspot.com/2013/05/weganski-kopczyk-kreta.html
Pasta z rukoli, jaglanki i suszonych pomidorów
- 100g rukoli
- 5 łyżek suchej kaszy jaglanej
- 5 suszonych pomidorów
- 2 łyżki oleju z pomidorów
- 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Kaszę gotujemy, aż będzie miękka. Następnie przekładamy ją do wysokiego pojemnika razem z rukolą i wodą, całość blendujemy. Kiedy rukola będzie już zmiksowana, można powoli dodawać całą resztę składników i blendować do uzyskania gładkiej masy.
Czytaj całość -> vegancorner.pl/pasta-z-rukoli-jaglanki-i-suszonych-pomidorow/
Najnowsze komentarze