Rośliny napakowane białkiem
Pierwszym temat w rozmowach na temat wegetarianizmu i weganizmu jest zwykle białko. Większość przeciwników diety bezmięsnej jest przekonana, że nie sposób dostarczyć na niej odpowiedniej ilości białka. Jak jest naprawdę?
Sprawdźmy ile białka na 100 g znajduje się w popularnych produktach odzwierzęcych.
- Kurczak – 31 g
- Łosoś – 25 g
- Stek – 23 g
- Serek wiejski – 12 g
To dużo? Przypomnijmy, że dzienne zapotrzebowanie na białko u przeciętnej osoby nie przekracza 1 g na kg masy ciała. Co oznacza, że osoba ważąca 80 kg nie ma potrzeby spożywania większej ilości niż 80 g białka.
Jak wygląda więc zawartość białka w świecie roślin? Przedstawiamy Wam piątkę najbardziej napakowanych białkiem roślin świata!
1. Soja
Zdecydowany faworyt naszej listy! 100 g ziaren soi dostarcza 36 g pełnowartościowego białka. Z ugotowanych ziaren soi możecie samodzielnie przygotować sobie mleko, tofu, kotlety i pasztety roślinne.
2. Pestki dyni
To bogactwo cynku i żelaza. Warto korzystać z nich w formie przekąski jako dodatek do np. owoców. Torebka 100 g pestek dyni zapewni nam 30 g białka.
3. Orzeszki ziemne
Wbrew pozorom orzeszki ziemne nie tuczą! Pod warunkiem, że wybierzesz naturalne, nieprzetworzone orzechy bez soli. Co więcej orzeszki ziemne dostarczają 25 g białka w porcji.
4. Biała fasola
Większość odmian fasoli charakteryzuje się wysoką zawartością białka. Wybraliśmy białą fasolę ze względu na jej dodatkowy atut czyli zawartość wapnia! Ziarna fasoli zawierają natomiast ponad 22 g białka.
5. Płatki owsiane
Doskonałe do wykonania szybkiego i prostego śniadania, sprawdzają się w koktajlach i deserach owocowych, a przy okazji zapewniają zastrzyk białka. 17 g na 100 g produktu.
Najnowsze komentarze