4 fakty o diecie wegańskiej, z której nie zdają sobie sprawy wszystkożercy
Osoby na diecie tradycyjnej nie zawsze rozumieją przesłanki stojące za dietą roślinną. Często trafiają do nich zniekształcone przez media informacje na temat, rzekomo szkodliwych właściwości diety wegańskiej. Z drugiej strony, duża część wszystkożerców nie rozumie motywacji stojących na rezygnacją w menu produktów odzwierzęcych. W dzisiejszej notce postaramy się w prosty sposób przedstawić cztery najważniejsze fakty o diecie roślinnej, które powinny przybliżyć założenia i motywacje stojące za dietą roślinną.
Zastanawiasz się nad weganizmem? A może wręcz przeciwnie – nie masz pojęcia po co ktokolwiek miałby rezygnować z mięsa i nabiału w diecie? Zapraszamy do lektury!
1. Dieta roślinna chroni środowisko
Współcześnie ponad 90% produktów odzwierzęcych „produkowanych” jest w olbrzymich hodowlach przemysłowych. Badania przeprowadzone przez Union of Concerned Scientists wskazują na ścisły związek postępującej deforestacji lasów amazońskich z produkcją wołowiny i rozwojem branży mięsnej. Jak to możliwe? Już 7 lat temu, raport ONZ wskazywał, że ponad 1/3 obszarów lądowych na ziemi jest wykorzystywana przez przemysł związany z produkcją odzwierzęcą.
2. Weganizm jest zdrowy
Według oficjalnego stanowiska Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego – diety wegetariańskie, w tym również dieta wegańska są odpowiednie na każdym etapie życia. Sprawdzają się również w przypadku osób aktywnych fizycznie i sportowców. Co więcej – jedno z największych badań epidemiologicznych w Europie wskazuje, że wegetarianie mają (w stosunku do osób na diecie tradycyjnej) o 32% niższe ryzyko chorób serca. Badanie brało poprawkę również na poziom aktywności fizycznej, ilość spożywanego alkoholu itp.
3. Białko roślinne jest ok!
Produkty roślinne zawierają kompletny aminogram, jedyne co różni je od produktów odzwierzęcych to odmienna proporcja aminokwasów. Wystarczy jednak połączyć dwa produkty roślinne z trzech różnych grup pokarmowych (zboża, rośliny strączkowe, orzechy) aby otrzymać optymalny aminogram i zwiększyć jakość białka pochodzącą z całego posiłku. Wyjątkiem są soja i komosa ryżowa, które same w sobie stanowią kompletne białko.
4. Weganizm rośnie w siłę
Nowe pokolenie coraz częściej kieruje się w stronę diety z ograniczoną ilością produktów odzwierzęcych. Badania wskazują, że już 12% nastolatków w Stanach Zjednoczonych to osoby na diecie bezmięsnej. Z drugiej strony ponad 40% nastolatków zgadza się z tym, że dieta wegetariańska jest bardziej przyjazna dla środowiska naturalnego od diety tradycyjnej. W samej Wielkiej Brytanii 42% wszystkich wegan to osoby pomiędzy 15, a 34 rokiem życia. Kolejne 14% to osoby powyżej 60 roku życia!
Najnowsze komentarze