Czy białka roślinne zawierają wszystkie aminokwasy?
Wiele osób jest przekonanych, że białka roślinne nie zawierają wszystkich niezbędnych aminokwasów, w związku z czym są białkiem niekompletnym.
Nie jest to prawda. Niemal wszystkie produkty roślinne zawierają wszystkie (!) niezbędne aminokwasy. Jedyną różnicą jest ich proporcja. Częste zalecenia łączenia produktów roślinnych w celu uzyskania pełnowartościowego białka wiążą się właśnie z wyrównaniem proporcji, a nie uzupełnieniem brakujących aminokwasów.
Dzisiaj wiemy jednak, że nie ma potrzeby dostarczania sobie odpowiednio zbilansowanego kompletu aminokwasów z każdym kolejnym posiłkiem. Wystarczy, że w ciągu dnia zjemy różne produkty bogate w białko (strączki, zboża, orzechy) aby organizm sprawnie korzystał z dostarczanych mu aminokwasów.
Dlatego nie bójcie się argumentów, zgodnie z którymi tylko w mięśnie występują niezbędne nam aminokwasy. Nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością. Nawet warzywa, których nie posądzalibyśmy o wysoki poziom białka mogą zwierać sporo aminokwasów. Przykładem jest szpinak, w którym 30% kalorii pochodzi z białka.
Jedz różnorodnie i kolorowo. Nie musisz bać się niedoborów białka ani poszczególnych aminokwasów. Możesz łączyć różne pokarmy w jednym posiłku, bazować na pełnowartościowym białku roślinnym (komosa ryżowa, soja) lub po prostu jeść różnorodnie w ciągu dnia.
Nic prostszego!
Najnowsze komentarze