Propozycje soków i koktajli
Owocowo-warzywne soki i koktajle mogą być nie tylko proste, szybkie ale i odżywcze. Spróbuj naszych kombinacji! Poniżej kilka propozycji na miksy, które mogą być bazą dla twoich dalszych eksperymentów kulinarnych.
Marchew i jabłka
Marchew doda nie tylko koloru ale też całego zestawu witamin z beta karotenem na czele. Jeśli dorzucisz do tego jabłko będziesz miał gotową, słodką bazę pod pozostałe ulubione składniki.
Ogórek i seler
Przepis na oczyszczający sok o mocno zasadowych właściwościach. To ważne jeżeli w twojej diecie przeważają produkty kwasotwórcze takie jak np. zboża czy produkty odzwierzęce.
Jarmuż i seler
Potężna dawka witaminy K, A, C i wapnia. Gorzkawy smak jarmużu możesz złamać korzystając z dodatku marchewki i jabłka.
Słodkie ziemniaki i marchew
Razem mają dosyć neutralny smak dzięki czemu dobrze komponują się dodatkiem jabłka i cytryny.
Grejpfrut i pomidor
Mieszanka obu smaków może cię naprawdę zaskoczyć!
Dodatki:
Imbir
Łagodzi nudności, wykazuje działanie przeciwnowotworowe i zmniejsza stany zapalne. Dobrze komponuje się do koktajli i soków na bazie buraków.
Czosnek
Zbawiennie oddziałuje na nasz układ krążenia, obniża cholesterol, działa przeciw nadciśnieniu i zwalcza niebezpieczne drobnoustroje w naszym organizmie.
Natka pietruszki
Bogata w witaminę C, K i żelazo. Zwiększa odporność i wspomaga nasz układ krążenia.
Banan
Dzięki niemu twój sok/koktajl nabierze słodszego smaku, a dodatkowo dostarczysz sobie sporej dawki witaminy B6 i dobrze przyswajalnej energii.
Podczas przygotowywania posiłku lepiej korzystać z miksera lub blendera. Dzięki temu dostarczysz sobie kompletu witamin i minerałów ze wszystkich użytych wcześniej składników. Jeżeli będziesz korzystał z wyciskarki większość z nich pozostanie w miąższu, który, niestety część z nas, wyrzuca po wypiciu soku.
Na podstawie: http://www.onegreenplanet.org/vegan-food/the-ultimate-green-juice-cheat-sheet/
Najnowsze komentarze