Czy weganie żyją dłużej niż mięsożercy?

Aby odpowiedzieć na to pytanie badacze z Massachusetts General Hospital przeanalizowali dietę ponad 131 tys. osób, poświęcając na to 30 lat pracy!

shutterstock_57784627

Wnioski? Białko roślinne okazało się bardziej korzystne dla naszego organizmu i zwiększenie go o zaledwie 3 proc w codziennej diecie zmniejszało ryzyko przedwczesnej śmierci aż o 10%!

Dodatkowe korzyści dieta roślinna oferuje osobom chorym na serce, pacjentom z cukrzycą lub podwyższonym cholesterolem.

Zdaniem Dr. Mingyang Song, jednego ze współautorów badania, najważniejszym aspektem przytaczanego badania jest udział białka roślinnego w diecie. Jego zdaniem powinniśmy jak najczęściej stawiać na proteiny pochodzenia roślinnego, takie jak soczewica, fasola, groch czy soja. Jeżeli już jednak decydujemy się na białko odzwierzęce warto na stałe zrezygnować z czerwonego mięsa. Zastąpienie czerwonego mięsa białkiem roślinnych zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci o 12%.

Jeżeli chcesz sprawdzić jak w praktyce wygląda zdrowo skomponowana dieta bezmięsna, zapraszamy do naszej kampanii Zostań Wege na 30 dni!

Źródło: http://www.polityka.pl/

Facebook Comments

Możesz również polubić…

Shares
Skip to content