Najciekawsze wege przepisy cz.8

Witam Was w kolejnym wpisie z cyklu „najciekawsze wege przepisy”.  Prezentujemy zestaw najciekawszych, naszym zdaniem, przepisów z polskich blogów kulinarnych promujących dietę roślinną. Dzisiaj między innymi batony i zapiekanka z dyni i kaszy kukurydzianej. Smacznego!

Batoniki owsiano – morelowe

przepis na morelowe owsiane batoniki1

  • 1 szklanka górskich płatków owsianych
  • 1 szklanka purée z banana (około 2 średnie sztuki)
  • około 1½ szklanki orzechów nerkowca i ziaren słonecznika łącznie
  • ¾ szklanki suszonych moreli
  • 2 łyżki syropu klonowego (lub więcej)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • odrobina ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Płatki owsiane przełóż do naczynia malaksera i nieco je zmiksuj – jednak uważaj, aby nie był to drobny pył. Banany ugnieć widelcem na gładkie purée i dodaj do gładkiej masy syrop klonowy. Orzechy nerkowca i ziarna słonecznika drobno posiekaj i przełóż do miski z płatkami owsianymi. Dodaj przyprawy i sól. Masę bananową dodaj do suchych składników i porządnie wymieszaj, dodając drobno posiekane morele.

Czytaj całość -> http://www.hellozdrowie.pl/blogi/jedz-sezonowo/morelowe-batoniki-mocy

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i dyni

1

  • 2-3 łyżki oleju
  • 150 g kaszy kukurydzianej (wybrałam gruboziarnistą)
  • 750 g miąższu dyni (po oczyszczeniu)
  • 125 g twardego tofu naturalnego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 1 pęczek natki pietruszki

Na wierzch:

  • ok. 10 brukselek
  • mała cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Dynię kroimy w małą kostkę, cebulę i czosnek drobno siekamy. W sporym garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, wrzucamy dynię, smażymy razem 5-10 minut aż dynia nieco zmięknie. Wsypujemy kaszę, wlewamy bulion, całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy.

Czytaj całość -> http://weganie.blogspot.com/2011/10/zapiekanka-z-kaszy-kukurydzianej-i-dyni.html

Lasagne z czerwoną soczewicą

2saie6p

  • opakowanie lasagne (około 500g)
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 400g pieczarek
  • czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów w zalewie
  • 4-5 łyżek oleju
  • natka pietruszki (2-3 łyżki)
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

Zaczynamy od przygotowania sosów. Siekamy obie cebule i smażymy w 4 łyżkach oleju aż się zeszklą. Połowę odkładamy do rondla, natomiast do drugiej połowy dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dalej dusimy. Po chwili dodajemy też pokrojone w drobną kostkę pieczarki, posypujemy odrobiną soli i dusimy aż do częściowego odparowania wody.

Czytaj całość -> http://vegelicious.net/2010/02/lasagne-z-czerwona-soczewica/

Pierogi ruskie z tofu

2gsqpzm

  • 250g tofu
  • 0,5kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. wody

Na początku przygotowujemy farsz. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ostudzeniu tłuczemy je, dodajemy pokrojone w drobną kostkę tofu i poszatkowaną cebulę. Tak przyrządzoną masę możemy potraktować tłuczkiem do ziemniaków, żeby była bardziej jednolita. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, można też dać trochę soku z cytryny (to jest trick, który zdradziła mi koleżanka).

Czytaj całość -> http://vegelicious.net/2009/12/pierogi-ruskie-z-tofu/

Facebook Comments

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shares
Skip to content