Najciekawsze wege przepisy cz.8
Witam Was w kolejnym wpisie z cyklu „najciekawsze wege przepisy”. Prezentujemy zestaw najciekawszych, naszym zdaniem, przepisów z polskich blogów kulinarnych promujących dietę roślinną. Dzisiaj między innymi batony i zapiekanka z dyni i kaszy kukurydzianej. Smacznego!
Batoniki owsiano – morelowe
- 1 szklanka górskich płatków owsianych
- 1 szklanka purée z banana (około 2 średnie sztuki)
- około 1½ szklanki orzechów nerkowca i ziaren słonecznika łącznie
- ¾ szklanki suszonych moreli
- 2 łyżki syropu klonowego (lub więcej)
- 1 łyżeczka imbiru
- odrobina ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Płatki owsiane przełóż do naczynia malaksera i nieco je zmiksuj – jednak uważaj, aby nie był to drobny pył. Banany ugnieć widelcem na gładkie purée i dodaj do gładkiej masy syrop klonowy. Orzechy nerkowca i ziarna słonecznika drobno posiekaj i przełóż do miski z płatkami owsianymi. Dodaj przyprawy i sól. Masę bananową dodaj do suchych składników i porządnie wymieszaj, dodając drobno posiekane morele.
Czytaj całość -> http://www.hellozdrowie.pl/blogi/jedz-sezonowo/morelowe-batoniki-mocy
Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i dyni
- 2-3 łyżki oleju
- 150 g kaszy kukurydzianej (wybrałam gruboziarnistą)
- 750 g miąższu dyni (po oczyszczeniu)
- 125 g twardego tofu naturalnego
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki mleka roślinnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz, słodka papryka
- 1 pęczek natki pietruszki
Na wierzch:
- ok. 10 brukselek
- mała cebula
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Dynię kroimy w małą kostkę, cebulę i czosnek drobno siekamy. W sporym garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, wrzucamy dynię, smażymy razem 5-10 minut aż dynia nieco zmięknie. Wsypujemy kaszę, wlewamy bulion, całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
Czytaj całość -> http://weganie.blogspot.com/2011/10/zapiekanka-z-kaszy-kukurydzianej-i-dyni.html
Lasagne z czerwoną soczewicą
- opakowanie lasagne (około 500g)
- szklanka czerwonej soczewicy
- 400g pieczarek
- czerwona papryka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów w zalewie
- 4-5 łyżek oleju
- natka pietruszki (2-3 łyżki)
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
Zaczynamy od przygotowania sosów. Siekamy obie cebule i smażymy w 4 łyżkach oleju aż się zeszklą. Połowę odkładamy do rondla, natomiast do drugiej połowy dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dalej dusimy. Po chwili dodajemy też pokrojone w drobną kostkę pieczarki, posypujemy odrobiną soli i dusimy aż do częściowego odparowania wody.
Czytaj całość -> http://vegelicious.net/2010/02/lasagne-z-czerwona-soczewica/
Pierogi ruskie z tofu
- 250g tofu
- 0,5kg ziemniaków
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. wody
Na początku przygotowujemy farsz. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ostudzeniu tłuczemy je, dodajemy pokrojone w drobną kostkę tofu i poszatkowaną cebulę. Tak przyrządzoną masę możemy potraktować tłuczkiem do ziemniaków, żeby była bardziej jednolita. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, można też dać trochę soku z cytryny (to jest trick, który zdradziła mi koleżanka).
Czytaj całość -> http://vegelicious.net/2009/12/pierogi-ruskie-z-tofu/
Najnowsze komentarze