5 powodów dla których jedzenie nabiału jest nieetyczne

Dlaczego wegetarianie rezygnują z jedzenia mięsa? Ze względu na złe traktowanie zwierząt i okrutne praktyki hodowli przemysłowej. Część z nas rezygnuje z mięsa również ze względu na ochronę środowiska i własne zdrowie.

Co jednak z dietą roślinną? Dlaczego, osoby zainteresowane etycznym aspektem diety wegetariańskiej, powinny zastanowić się nad ograniczeniem nabiału? Czy krowy na fermach hodowlanych cierpią?

1. ZAKAŻENIA I CHOROBY

Współcześnie nabiał pozyskiwany jest w ogromnej większości z wielkich ferm przemysłowych. Tysiące zwierząt upchnięte na jednej powierzchni, eksploatowane do granic możliwości.

Efekt? Częste zakażenia wymion i infekcje. Nikt nie ratuje pojedynczych zwierząt. Ich choroby i cierpienie wpisane są w koszty.

2. ŚMIERĆ

Krowy na fermach mlecznych nie dożywają naturalnej starości.

Po wyeksploatowaniu, kiedy przestają już przynosić zyski właścicielowi, trafiają do rzeźni.

3. CIELAKI NIE DOŻYWAJĄ NAWET ROKU

Potomstwo na fermach zostaje bardzo szybko oddzielone od matki. Cielaki trafiają do metalowych boksów.

Nie mają szansy na otrzymanie niezbędnego im ciepła i matczynej miłości. Po raz kolejny – zwierzętom nie pozwala się dożyć naturalnej starości. Szybko trafiają na talerz w postaci cielęciny

4. PRZEMOC

Praca na fermie przemysłowej, gdzie zwierzęta traktowane są jak surowiec, często prowadzi do nadużyć.

Pracownicy znęcają się nad zwierzętami, sprawiając im dodatkowy ból.

Nie tylko fizyczny ale i psychiczny.

5. OBCINANIE OGONÓW

Bez znieczulenia. Na fermach przemysłowych najważniejszy jest zysk i minimalizacja kosztów. Cierpią na tym zwierzęta.

Foto: http://www.mercyforanimals.org/15-pieces-of-photographic-evidence-proving-2

Facebook Comments

Możesz również polubić…

Shares
Skip to content