Przewodnik po mlekach roślinnych
Wbrew pozorom, rezygnacja z nabiału w diecie jest dziś coraz prostsza. Powiększa się oferta produktów beznabiałowych – serów, mleka, śmietan, jogurtów i deserów. Jeżeli interesujesz się dietą roślinną ale masz wątpliwości czy byłbyś w stanie zrezygnować z krowiego mleka czy serów, to sięgnięcie po roślinne odpowiedniki będzie świetnym wyborem!
Zdecydowanie największą popularnością cieszą się mleka roślinne. Doskonale zastępują tradycyjne mleko krowie. Sprawdzają się jako dodatek do porannych płatków owsianych, kawy, do wypieków czy kakao.
Do wyboru mamy kilka rodzajów mlek:
- sojowe
- ryżowe
- owsiane
- migdałowe
I te mniej popularne i trudniej dostępne:
- gryczane
- kukurydziane
- z orzechów laskowych
- z sezamu
- z kaszy jaglanej
Najpopularniejszym jest zdecydowanie mleko sojowe. Część z nich poza soją i wodą zawiera również dodatki smakowe. Nie ma jednak problemu ze znalezieniem mleka o niższej zawartości cukru lub w nawet w ogóle bez jakichkolwiek dodatków. Mleko sojowe, na tle innych, wyróżnia wyższa zawartość białka i niewielka ilość węglowodanów. Warto sprawdzać etykietę i wybierać zawsze mleko z dodatkiem wapnia (i witaminy B12 i D). Wapń z mleka sojowego jest przyswajalny dokładnie w tym samym stopniu co z mleka krowiego. W obu wypadkach szklanka mleka dostarcza 250 mg wapnia.
Warto również sprawdzić nieco droższe mleko ryżowe – jest naturalnie słodkie i świetnie sprawdza się w przygotowywaniu deserów.
Ciekawym wyborem, ze względu na wartości odżywcze jest również mleko migdałowe. Jego największym minusem jest jednak cena. W przeciwieństwie do niego – mleko sojowe można dzisiaj kupić nawet w cenie poniżej 4-5 zł. Cena, wraz ze wzrostem popytu systematycznie spada.
Mleka sojowe i ryżowe znajdziecie w każdym większym markecie i niektórych sklepikach osiedlowych (trzeba się wtedy liczyć z większa ceną). Pozostałych rodzajów szukajcie w stacjonarnych i internetowych sklepach ekologicznych oraz hipermarketach.
Każdy z nas może tez przygotować samemu mleko roślinne w domu. Linkujemy jeden z przepisów na własnej roboty mleko migdałowe.
Najnowsze komentarze