Przewodnik po produktach roślinnych cz.6
Prezentujemy kolejny wpis, w którym przybliżymy Wam właściwości kilku produktów roślinnych. Jeżeli zastanawiacie się gdzie szukać witamin i minerałów na diecie wegańskiej to koniecznie przejrzyjcie nasze poprzednie wpisy!
100 g orzechów laskowych zapewnia równe 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę E oraz spore ilości cynku, witaminy B1, B6, magnezu i żelaza. Dodatkowo dostarczymy sobie 15 g białka. Oczywiście orzechy laskowe są wysoko kaloryczne i dlatego powinniśmy je jeść z umiarem. Nawet garść orzechów doładuje nas jednak wartościową dawką witamin i minerałów.
To przede wszystkim skarbnica witaminy K i C. 100 g brokuła zapewnia ponad 110% dziennego zapotrzebowania na te witaminy. Poza tym znajdziemy w niej niewielkie (około 10%) ilości wszystkich pozostałych minerałów i witamin. W związku z tym, że 100 g brokułów to tak naprawdę niewiele to jeżeli przeliczymy je na porcje okaże się, że poza witaminą K i C dostarczymy sobie również sporo wapnia, fosforu i witaminy A.
Mnóstwo witaminy K i A. Świetnie sprawdza się jako dodatek do owocowych koktajli i w formie sałatki z np. tofu. Taki miks dostarczy nam również dużo wapnia i kwasu foliowego. Polecamy!
Zyskująca na popularności alga morska. Wbrew powszechnej opinii, nie ma żadnych magicznych właściwości. Mimo to 2 łyżki uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na żelazo, cynk i witaminę A i B2. Plusem jest dodatkowe 16 g, dobrej jakości białka. Chlorella ma specyficzny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Warto jednak poeksperymentować od czasu do czasu.
Najnowsze komentarze