Amerykanie piją coraz mniej mleka!
Nie tylko konsumpcja mięsa w Stanach Zjednoczonych spada, o czym pisaliśmy między innymi tutaj.
Według ostatnich raportów coraz większe problemy ma również branża związana z „produkcją” mleka. Od lat 70. spożycie mleka krowiego w USA spadło aż o 37%!
Do niedawna mieszkańcy USA stawiali przede wszystkim na napoje gazowane i kawę. Dzisiaj coraz większą popularnością cieszą się mleka roślinne: sojowe, migdałowe, mleko kokosowe i ryżowe. Co ciekawe mleka roślinne są w równym stopniu konsumowane przez wegan jak i wszystkożerców.
Dla niektórych mleko roślinne to konieczność ze względu na problemy z alergią. Dla innych motywacją jest… cena. Tak, cena mleka krowiego w ostatnim czasie wzrosła aż o 10%!
Mleka roślinne to doskonała alternatywa we wszelkiego rodzaju koktajlach, deserach i płatkach. Są bogate w białko, pozbawione niebezpiecznych tłuszczy i cholesterolu. Te, fortyfikowane w wapń nie ustępują pod tym względem mleku krowiemu. Przyswajalność wapnia z mleka sojowego i krowiego jest na tym samym poziomie.
Powyższe informacje to doskonała wiadomość dla krów wykorzystywanych w hodowlach przemysłowych. Aktywiści praw zwierząt wielokrotnie rejestrowali brutalne realia ferm hodowlanych. Krowie mleko przeznaczone jest w pierwszej kolejności dla cieląt, nie ludzi. Jeżeli wciąż uważasz, że krowa produkuje mleko sama z siebie przeczytaj nasz artykuł tutaj.
Źródło: http://www.ecorazzi.com/2014/06/27/cows-milk-consumption-plummets-studies-show/
Najnowsze komentarze