Czy jajka są zdrowe? Jak zastąpić je w diecie wegańskiej?
Zwolennicy diet wysokobiałkowych wielokrotnie powtarzają argumenty za jedzeniem jajek, wskazując na ich rzekomo dobroczynne właściwości.
Czy powinniśmy w związku z tym jeść jajka? Z etycznego punktu widzenia jedzenie jajek jest bardzo problematyczne. Pisaliśmy o tym między innymi tutaj.
Czy jednak istnieją powody zdrowotne, dla których powinniśmy zrezygnować z jajek? Okazuje się, że tak!
Pierwszym sygnałem alarmowym powinny być badania wskazujące na powiązanie spożywania jaj z ryzykiem zachorowania na cukrzyce typu II.
Warto podkreślić, że spożywanie jaj u osób, które już chorują na cukrzycę typu II, zwiększa dodatkowo ryzyko chorób serca.
W 2011 American Journal of Epidemiology przedstawiło badanie zgodnie, z którym spożywanie jajek zwiększa również ryzyko cukrzycy ciążowej.
Badania National Institutes of Health wskazują również na związek jedzenia jajek z rozwojem raka prostaty.
Czym więc zastąpić jajka w diecie roślinnej?
W wypiekach doskonale sprawdza się dodatek mąki ziemniaczanej, mąki z ciecierzycy lub zmielonego tofu. Możesz też spróbować mąki ziemniaczanej lub sieminia lnianego. Doskonały poradnik na temat zastępowywania jaj w wypiekach znajdziesz tutaj.
Jeżeli tęsknisz za jajecznicą spróbuj przygotować własną tofucznicę. Naturalne tofu rozdrobnij na patelni, dodaj oleju, ulubionych warzyw, posyp kurkumą i dodaj czarnej soli! Ta ostatnia przyprawa do złudzenia imituje smak jajek. Smacznego!
Najnowsze komentarze