Weganoc – roślinne święta z Vivą

Wielkanoc bez jaj? Ależ oczywiście! Nasza wolontariuszka Partycja, która prowadzi bloga www.veganchives.pl przygotowała dla was super przepisy na roślinne potrawy wielkanocne. Zapraszamy na Weganoc z Vivą <3

ACS_0116

Wegańskie jajka na twardo:
Białko:
300 g tofu
400 ml mleka sojowego
3 łyżki agaru
3 łyżeczki czarnej soli
Żółtko:
50 g suchej ciecierzycy
1 cebula dymka
olej z pestek winogron
pół łyżeczki kurkumy
łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
Przygotowanie:
Żółtko:
1. Ciecierzycę namoczyć przez noc. Następnego dnia gotować przez 1h 30 minut w wodzie z namaczania.
2. Cebulkę podsmażyć na minimalnej ilości oleju z pestek winogron.
3. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.
Białko:
4. Do tofu dodać czarną sól i zblendować na jednolitą konsystencję.
5. Mleko sojowe zagotować. Dosypując stopniowo agar ciągle mieszać, aby nie powstały grudki.
6. Zagotowane mleko powoli połączyć ze zblendowanym wcześniej tofu.
7. Do foremek przełożyć przygotowane białko i gdy będzie zastygać położyć na górę uformowane żółtko.
ACS_0115
Bezjajeczny jajeczny pasztet:
160 g wędzonego tofu
400 g żółtej soczewicy
2,5 szklanki wody
1 biała cebula
pęczek świeżego szczypiorku
łyżka musztardy
olej z pestek winogron
1 łyżka czarnej soli
2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
Przygotowanie:
1. Zamarynować tofu: do 3 łyżek oleju z pestek winogron dodać czarną sól oraz nieaktywne płatki drożdżowe. Tofu rozdrobnić palcami i zalać przygotowaną marynatą. Odłożyć na 30 minut.
2. 2.5 szklanki wody zagotować.
3. Soczewicę przepłukać na sicie, odcedzić i wsypać do gotującej się wody. Gotować pod przykryciem przez 15 minut.
4. Po ugotowaniu zostawić pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę.
5. Cebulę obrać, pokroić i przyrumienić na 2 łyżkach oleju, pod koniec można troszkę posolić.
6. Do gotowej soczewicy dodać łyżkę musztardy i dokładnie zblendować na jednolitą masę.
7. Soczewicę połączyć z zamarynowanym tofu, przyrumienioną cebulą oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem i dokładnie wymieszać.
9. Masę przełożyć do podłużnej formy i piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni C przez 1h i 15 minut.
 ACS_0106
ACS_0107
Żurek z pieczonymi ziemniakami:
Bulion:
2 l wody
2 marchewki
3 pietruszki
3 boczniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 dużego selera
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
4 ziarenka czarnego pieprzu
Żurek:
200 ml śmietanki sojowej od Valsoya
500 ml gotowego żuru
1 spora cebula
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka chrzanu
5 łyżek suszonego majeranku
pieprz
sól
Pieczone ziemniaki:
500 g młodych ziemniaków
4 łyżki oleju arachidowego
1 łyżka tymianku
1 łyżka lubczyku
1 łyżka majeranku
sól
Przygotowanie:
1. Marchewkę, pietruszkę oraz seler dokładnie wyszorować i pokroić.
2. Cebulę i czosnek obrać i również pokroić, a boczniaki umyć.
3. Do dużego garnka dodać wszystkie przygotowane składniki do bulionu. Zalać wodą i gotować pod przykryciem przez 2h 30 min.
4. Przygotowany bulion przecedzić. Jedną marchewkę i pietruszkę zostawić, pokroić w małą kosteczkę i wrzucić do zupy.
5. Do bulionu dodać żur, chrzan, sos sojowy i majeranek.  Wymieszać i zagotować na małym ogniu.
6. Nie przerywając gotowania dodawać stopniowo śmietankę sojową i potrzymać na ogniu przez kilka minut. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 
7. Młode ziemniaczki dokładnie wyszorować, pokroić na połówki. Ułożyć je na blachę wyłożoną pergaminem, posmarować olejem przy pomocy pędzelka i posypać przyprawami.  
8. Piec w piekarniku przez 30 minut w 200 stopniach C. 
9. Upieczone ziemniaki wrzucić do gotowej zupy. Podawać ze świeżym koperkiem oraz wegańską białą kiełbasą. 
ACS_0110
ACS_0111
Zielona babka wielkanocna:
Składniki:
300 g mąki owsianej
100 g ksylitolu
250 ml mleka sojowego
125 ml oleju z pestek winogron
sok z jednej limonki
2 łyżki matchy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Mąkę owsianą przesiać przez sito, dodać ksylitol oraz proszek do pieczenia.
2. W drugim naczyniu połączyć mleko roślinnego z olejem z pestek winogron.
3. Składniki suche połączyć z mokrymi. Zacząć wyrabiać ciasto – ja to zawsze robię rękami.
4. Do ciasta wsypać matche oraz świeżo wyciśnięto sok z limonki. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie jednolite.
5. Formę do pieczenia babek z kominem nasmarować minimalną ilością oleju i troszkę obsypać mąką. Wtedy po upieczeniu ciasto ładnie odejdzie nam od blachy.
6. Babkę piec w piekarniku przez 60 minut w 180 stopniach C.
Babkę wielkanocną po górze obsypałam mąką kokosową, którą można spożywać na surowo oraz udekorowałam całymi migdałami.
AE6C070A-759D-4C1D-B407-48AA89500D6D
ACS_0097-2
Raffaello:
Składniki:
masa:
270 g suchej kaszy jaglanej
400 ml mleczka kokosowego
500 ml mleka kokosowego/migdałowego
sok z całej limonki
60 g ksylitolu
200 g kokosu
garść migdałów
spód:
3 banany
200 g płatków owsianych
sok z cytryny
150 g domowych powideł wiśniowych
Przygotowanie:
1. Przygotować spód do ciasta: banany zblendować na gładką masę, dodać sok z cytryny oraz płatki owsiane i jeszcze chwilkę blendować. Piec w piekarniku w 180 stopniach C przez 20 minut. Odłożyć do wystudzenia.
2. Kaszę jaglaną przepłukać kilkukrotnie wodą, aby pozbyć się z niej smaku goryczy.
3. Do kaszy dodać mleko kokosowe albo migdałowe oraz ksylitol i gotować przez około 15 minut.
4. W momencie, gdy kasza zacznie pęcznieć i robić się sucha, dodać całe mleczko kokosowe. Gotować jeszcze przez 10 minut. Ostudzić.
5. Ugotowaną i ostudzoną kaszę zblendować na gładką masę.
6. Na koniec, do masy dodać wiórki kokosowe oraz świeżo wyciśnięty sok z limonki i dokładnie wymieszać.
7. Na upieczony i ostudzony spód rozłożyć powidła wiśniowe oraz na górę masę kokosową.
8. Udekorować wiórkami kokosowymi i włożyć do lodówki na całą noc.
ACS_0100-2
ACS_0101-2

Facebook Comments

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shares
Skip to content