Najciekawsze wege przepisy cz.5
Witam Was w kolejnym wpisie z cyklu „najciekawsze wege przepisy”. Prezentujemy zestaw najciekawszych, naszym zdaniem, przepisów z polskich blogów kulinarnych promujących dietę roślinną. Dzisiaj między innymi burgery, ciasta i kotlety. Smacznego!
Awokado burger w sałacie rzymskiej
- 2 dojrzałe awokado
- szklanka kaszy jaglanej
- mała cebulka
- szczypta soli
- świeże zioła
- 2 łyżki mąki z cieciorki lub bułki tartej
- sezam
- mała sałata rzymska
- mango
- pomidor
- czerwona cebula
- 1/2 cytryny
- hummus, pesto lub sos czosnkowy
Wybieraj dojrzałe awokado. Idealne jest miękkie o intensywnie ciemno zielonej barwie skórki. Do tego przepisu możesz zużyć awokado, które jest twardsze. Jest miękkie, ale po naciśnięciu palec nie odbija się na skórce.
Czytaj całość -> http://wegannerd.blogspot.com/2015/06/awokado-burger-w-saacie-rzymskiej-lub.html#more
Kotlety z batata i białej fasoli
- 1 batat = 2 szklanki startego na drobnych oczkach
- 1 ½ szklanki ugotowanej białej fasoli (lub taka sama ilość z puszki)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie)
- ¼ szklanki oleju (rzepakowego, z pestek winogron)
- ½ szklanki płatków gryczanych (jaglanych, bądź owsianych)
- 1 mała cebula
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 1 – 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 5 łyżek ziaren sezamu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz
Batata obierz ze skóry i zetrzyj na tarce na małych oczkach, przełóż do większej miski. Fasolę zmiksuj razem z olejem, octem jabłkowym, sosem sojowym i odrobiną sosu sriracha. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir.Pastę fasolową przełóż do batatów, dodaj przyprawy oraz płatki gryczane i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
Czytaj całość -> http://ervegan.com/2015/05/kotlety-z-batata/
Waniliowy pudding chia z truskawkami
¼ szklanki nasion chia
¾ szklanki waniliowego mleka ryżowego
2 łyżeczki syropu klonowego
1 laska wanilii
2 kopiaste łyżki gęstej części mleka kokosowego
truskawki do podania
Do słoika wsyp nasiona chia, wlej mleko ryżowe, syrop klonowy oraz nasionka wyłuskane z laski wanilii, a następnie zakręć słoik i potrząsaj nim przez chwilę tak, aby nasiona dokładnie połączyły się z mlekiem.
Czytaj całość -> http://roslinnagotuje.blogspot.com/2015/06/waniliowy-pudding-chia-z-truskawkami.html
Waniliowy sernik z kremem czekoladowym
Składniki na spód:
- 200g ulubionych ciasteczek zbożowych
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki margaryny albo oleju kokosowego
Składniki na masę:
- 300g tofu
- 100g kaszy jaglanej (+ po 0,5 szklanki wody i mleka roślinnego)
- sok z połowy cytryny
- ziarenka z laski wanilii (ew może być też pasta waniliowa lub aromat)
- szklanka mleka kokosowego
- szklanka cukru
- 3 łyżki mąki
Składniki na krem:
- 1 duży banan
- 1 awokado
- 150g gorzkiej czekolady
- 150ml mleka roślinnego
- kieliszek likieru amaretto
Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w wodzie i mleku. Ugotowaną kaszę wrzucamy do miski razem ze wszystkimi składnikami i całość blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Zmielone ciasteczka mieszamy z olejem i kakaem. Następnie gotowym ciastek wykładamy spód tortownicy. Na spód wylewamy przygotowaną wcześniej masę.
Czytaj całość -> http://vegancorner.pl/page/2/
Najnowsze komentarze