Najciekawsze wege przepisy cz.5

Witam Was w kolejnym wpisie z cyklu „najciekawsze wege przepisy”.  Prezentujemy zestaw najciekawszych, naszym zdaniem, przepisów z polskich blogów kulinarnych promujących dietę roślinną. Dzisiaj między innymi burgery, ciasta i kotlety. Smacznego!

Awokado burger w sałacie rzymskiej
IMG_2811

  • 2 dojrzałe awokado
  • szklanka kaszy jaglanej
  • mała cebulka
  • szczypta soli
  • świeże zioła
  • 2 łyżki mąki z cieciorki lub bułki tartej
  • sezam
  • mała sałata rzymska
  • mango
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • 1/2 cytryny
  • hummus, pesto lub sos czosnkowy

Wybieraj dojrzałe awokado. Idealne jest miękkie o intensywnie ciemno zielonej barwie skórki. Do tego przepisu możesz zużyć awokado, które jest twardsze. Jest miękkie, ale po naciśnięciu  palec nie odbija się na skórce.
Czytaj całość -> http://wegannerd.blogspot.com/2015/06/awokado-burger-w-saacie-rzymskiej-lub.html#more

Kotlety z batata i białej fasoli

IMG_3487

  • 1 batat = 2 szklanki startego na drobnych oczkach
  • 1 ½ szklanki ugotowanej białej fasoli (lub taka sama ilość z puszki)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie)
  • ¼ szklanki oleju (rzepakowego, z pestek winogron)
  • ½ szklanki płatków gryczanych (jaglanych, bądź owsianych)
  • 1 mała cebula
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1 – 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 5 łyżek ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz

Batata obierz ze skóry i zetrzyj na tarce na małych oczkach, przełóż do większej miski. Fasolę zmiksuj razem z olejem, octem jabłkowym, sosem sojowym i odrobiną sosu sriracha. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir.Pastę fasolową przełóż do batatów, dodaj przyprawy oraz płatki gryczane i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

Czytaj całość -> http://ervegan.com/2015/05/kotlety-z-batata/

Waniliowy pudding chia z truskawkami

DSC02890pop

¼ szklanki nasion chia
¾ szklanki waniliowego mleka ryżowego
2 łyżeczki syropu klonowego
1 laska wanilii
2 kopiaste łyżki gęstej części mleka kokosowego
truskawki do podania

Do słoika wsyp nasiona chia, wlej mleko ryżowe, syrop klonowy oraz nasionka wyłuskane z laski wanilii, a następnie zakręć słoik i potrząsaj nim przez chwilę tak, aby nasiona dokładnie połączyły się z mlekiem.

Czytaj całość -> http://roslinnagotuje.blogspot.com/2015/06/waniliowy-pudding-chia-z-truskawkami.html

Waniliowy sernik z kremem czekoladowym

IMG_0099

Składniki na spód:

  • 200g ulubionych ciasteczek zbożowych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki margaryny albo oleju kokosowego

Składniki na masę:

  • 300g tofu
  • 100g kaszy jaglanej (+ po 0,5 szklanki wody i mleka roślinnego)
  • sok z połowy cytryny
  • ziarenka z laski wanilii (ew może być też pasta waniliowa lub aromat)
  • szklanka mleka kokosowego
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki

Składniki na krem:

  • 1 duży banan
  • 1 awokado
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 150ml mleka roślinnego
  • kieliszek likieru amaretto

Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w wodzie i mleku. Ugotowaną kaszę wrzucamy do miski razem ze wszystkimi składnikami i całość blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Zmielone ciasteczka mieszamy z olejem i kakaem. Następnie gotowym ciastek wykładamy spód tortownicy. Na spód wylewamy przygotowaną wcześniej masę.

Czytaj całość -> http://vegancorner.pl/page/2/

Facebook Comments

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shares
Skip to content