Najciekawsze wege przepisy cz.1

W naszym nowym cyklu wpisów na blogu będziemy Wam co jakiś czas pokazywać zestaw najciekawszych, naszym zdaniem, przepisów z polskich blogów kulinarnych promujących dietę roślinną. Dzisiaj między innymi burgery z selera i płatków owsianych oraz pasta z rukoli. Smacznego!

Curry szpinakowo-soczewicowe

curry-szpinakowo-soczewicowe

  •  250g czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki curry
  • 200ml mleka kokosowego
  • sól, pieprz, chilli

Soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości lekko osolonej wody aż zmięknie, ale zanim zacznie się rozpadać (powinno wystarczyć ok. 10 minut). Rozgrzewamy olej w garnku z grubym dnem i podsmażamy posiekaną cebulę razem z curry oraz szczyptą chilli, gdy stanie się miękka dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i paprykę oraz około łyżeczki soli. Dusimy 10 minut, po czym dodajemy pokrojoną w plastry cukinię.

Czytaj całość -> http://vegelicious.net/2012/03/curry-szpinakowo-soczewicowe/

Burgery selerowo-owsiane z pesto botwinkowym

DSCN4086

  •  Pół szklanki płatków owsianych + 3 łyżki
  • Szklanka tartego selera (upchnij go trochę)
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • Łyżka posiekanej cebuli
  • Łyżka szczypiorku
  • Łyżeczka posiekanej ostrej papryczki
  • Płaska łyżeczka soli ( może być trochę więcej)
  • Pół łyżeczki bazylii, lubczyku, czerwonej papryki, kolendry, pieprzu
  • Łyżeczka sosu sojowego
  • Kilka kropel octu jabłkowego
  • Otręby pszenne do panierowania
  • Koncentrat pomidorowy, musztarda, sałata, rzodkiewki, ogórek do przybrania

Płatki owsiane (bez tych trzech łyżek), zalej wrzątkiem tak żeby woda zakryła płatki i odstaw na 10 minut. W międzyczasie zetrzyj seler, posiekaj resztę warzyw i wrzuć do blendera:

  • Pęczek botwiny
  • 2 małe ząbki czosnku
  • Po 3 łyżki pestek dyni i sezamu
  • Pół szklanki wody lub oliwy (jeśli używasz wody to dodaj jednak też tą łyżkę lub dwie tłuszczu)
  • Pół łyżeczki soli (można trochę więcej)

Czytaj całość -> http://veganandvain.blogspot.com/2014/05/peen-wypas-burgery-selerowo-owsiane-z.html

Wegański kopczyk kreta

kpo

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao

Krem:

  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 1 i 1/2 szklanki płatków ryżowych
  • 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • + 2 banany i odrobina soku z cytryny

Mieszamy składniki na ciasto: najpierw suche, następnie dodajemy mokre. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto zostawiamy do wystygnięcia, następnie przekrawamy na dwie części ( dolna może być odrobinę cieńsza). Górną część kruszymy na małe kawałeczki, w dolnej natomiast wydrążamy delikatny dołek (w nienaruszonej wersji zostawiamy tylko brzegi ciasta- ok 1,5 cm). Rozdrobnione tofu wrzucamy razem z ugotowanymi (według instrukcji na opakowaniu:)), przestudzonymi płatkami ryżowymi do blendera.

Czytaj całość -> http://roslinozerka.blogspot.com/2013/05/weganski-kopczyk-kreta.html

Pasta z rukoli, jaglanki i suszonych pomidorów

DSC_7300

  • 100g rukoli
  • 5 łyżek suchej kaszy jaglanej
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju z pomidorów
  • 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Kaszę gotujemy, aż będzie miękka. Następnie przekładamy ją do wysokiego pojemnika razem z rukolą i wodą, całość blendujemy. Kiedy rukola będzie już zmiksowana, można powoli dodawać całą resztę składników i blendować do uzyskania gładkiej masy.

Czytaj całość -> vegancorner.pl/pasta-z-rukoli-jaglanki-i-suszonych-pomidorow/

Facebook Comments

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shares
Skip to content