5 obowiązkowych produktów roślinnych

Wbrew powszechnej opinii, diety wegetariańskie są zdrowe, kolorowe i różnorodne. Obejmują niezliczone odmiany warzyw, owoców, zbóż, roślin strączkowych i orzechów. Aby pomóc Wam rozeznać się w tym wszystkim stworzyliśmy krótką listę, 5 produktów, które naszym zdaniem warto włączyć do swojej codziennej diety. Dzięki nim wzrasta szansa, że nasza dieta będzie odpowiednio zbilansowana i dostarczy nam samych korzyści.

shutterstock_149899241

1. Siemię lniane

Najlepsze roślinne źródło kwasów omega-3. Jeżeli rezygnujesz z mięsa (czyli również ryb) musisz włączyć do swojej diety siemię chcąc zapewnić sobie odpowiednią podaż zdrowych kwasów tłuszczowych. Siemię lniane najlepiej spożywać na surowo. Przed dodaniem do głównego posiłku zmiel surowe ziarna w młynku do kawy i stosuj siemię w formie posypki do np. sałatek. Jeżeli nie zmielisz wcześniej ziaren twój organizm nie przyswoi żadnych składników odżywczych. Z drugiej strony, kwasy omega 3 utlenią się jeżeli zmielone już ziarna będą zbyt długo leżeć w kuchni. Dlatego najlepiej kupować surowe ziarna i poddawać je obróbce tuż przed spożyciem. Wystarczy 1,5 łyżki dziennie aby zapewnić sobie odpowiednią podaż omega-3!

2. Owsianka

Doskonale sprawdza się w formie pożywnego śniadania. Możemy ją przygotować z dodatkiem owoców i orzechów w formie płatków lub dodać do koktajlu. Warto kupować nieobrobione płatki owsiane górskie. Te błyskawiczne są już częściowo przetworzone i pozbawione niektórych składników odżywczych. A co znajdziemy w płatkach owsianych? 100g dostarcza 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę B1, 1/3 zapotrzebowania na żelazo, a do tego miedź, cynk, selen oraz witaminę B5. Plus około 16 g protein.

3. Biała fasola

Rośliny strączkowe to jedno z podstawowych źródeł białka na diecie roślinnej. Biała fasola dostarcza ponad 20 g białka, a do tego żelazo i… wapń. Tak, biała fasola to całkiem dobre źródło wapnia pochodzenia roślinnego. Można na jej bazie przygotowywać pasty lub kotlety. Wystarczy odrobina przypraw i sprawny blender.

4. Banany

Zapewniają zastrzyk energii, są źródłem zdrowych węglowodanów, dostarczają dużej ilości witaminy B6, a przede wszystkim są doskonałą bazą do wszelkiego rodzaju deserów owocowych. Dzięki nim przygotujemy pyszne koktajle i słodkie kremy bez potrzeby dodawania cukru. Przygotuj napój na bazie bananów, mleka roślinnego i pietruszki aby zapewnić sobie potężną dawkę żelaza!

5. Pestki słonecznika

To prawdziwa bomba witaminowa! Te niepozorne pestki zawierają mnóstwo mikro elementów takich jak żelazo, cynk, wapń, magnez, selen. Do tego witamina B1 i B6 oraz witamina E! Bardzo dobre źródło zdrowych tłuszczy i białka. Bardzo fajnie sprawdza się jako dodatek do sałatek warzywnych i owocowych lub jako zwykła przekąska.

Facebook Comments

Możesz również polubić…

2 komentarze

  1. Doudou pisze:

    I went into the dressing room with two tops, but reeilzad after trying on one that I’d mis-grabbed the second and meant to get the one Fiona speaks of above… but luckily I absolutely love the one I have. I watched as she held on to the black one and didn’t put it back down, no chance for me there!

  2. Amarantus pisze:

    A ja bym koniecznie dopisała jeszcze kaszę gryczaną, ponieważ jest niesamowita jeśli chodzi o właściwości odżywcze. Długo nie mogłam się oswoić z regularnym jej jedzeniem, bo myślałam o niej dość stereotypowo (kasza gryczana w daniu obiadowym) i jadłam tylko w połączeniu z fasolą. Aż kiedyś zrobiłam eksperyment… i od tego czasu kasza gryczana+melasa karobowa+cynamon+prażone migdały w płatkach to mój ulubiony deser. Polecam wszystkim. :)

Shares
Skip to content