TOP 5 roślinnych źródeł żelaza
Wiele osób postrzega wegetarianizm jako dietę nie tylko niedoborową w białko ale też żelazo. Panuje powszechne przekonanie, że na diecie bez mięsnej o wiele trudniej jest pokryć dzienne zapotrzebowanie i ochronić się przed skutkami anemii. Głównym argumentem jest słaba przyswajalność żelaza niehemowego z produktów roślinnych.
.
.
To prawda. Żelazo hemowe z mięsa jest łatwiej przyswajalne. Manipulując odpowiednio swoim menu możemy jednak zwiększyć przyswajalność żelaza pochodzenia roślinnego dodając do produktów bogatych w żelazo produkty bogate w witaminę C. Dzięki temu zwiększamy przyswajalność nawet kilkukrotnie!
Jak to wygląda w praktyce? Przykładowe może to być obiad na bazie kotletów z fasoli (żelazo) z dodatkiem papryki czerwonej (witamina C) lub deserem w formie pomarańczy lub mandarynek.
Dziennie zapotrzebowanie na żelazo dla osoby dorosłej waha się w zależności od płci między 15-18 mg. Poniżej przedstawiamy wam naszą listę TOP 5 roślinnych źródeł żelaza! Zawartość podana jest na 100g danego produktu.
- Pestki dyni – 15 mg
- Soja – 15, 7 mg
- Niełuskane ziarna sezamu – 14,5 mg
- Biała fasola – 7,7 mg
- Soczewica – 7,5 mg
Źródło danych: http://nutritiondata.self.com/
A amarantus?