Przewodnik po produktach roślinnych cz.4
Witajcie w trzeciej części naszego wpisu poświęconego wartościom odżywczym poszczególnych produktów roślinnych. Dzięki temu szybciej i łatwiej będzie Wam skomponować dietę wegańską i wegetariańską bez obawy o ewentualne niedobory.
Poprzednie części wpisu znajdziecie tutaj.
Jedno z najlepszych źródeł tłuszczu na diecie roślinnej! Orzechy włoskie, podobnie jak siemię lniane bogate są w niezbędne kwasy omega-3. Wystarczy garść dziennie aby zapokoić zapotrzebowanie organizmu. Dodatkowo znajdziecie w nich spore ilości witaminy B1 i B6 oraz cynku. W 100 g dostarczycie sobie także ponad 15 g białka. Orzechy włoskie świetnie komponują się z owocami ale sprawdzają się też znakomicie jako przekąska. Zamiast sięgać po puste kalorie ze słodyczy warto wybrać torebkę orzechów.
Truskawki
Te pyszne owoce to skarbnica witaminy C. Dlatego warto łączyć je z produktami bogatymi w żelazo. Przykładem może być koktajl z dodatkiem bananów i jarmuż (źródło żelaza), do którego dorzucimy kilka garści truskawek. W 100 g zawierają zaledwie 33 kalorie. Możesz je śmiało jeść w formie deserów. Wspomagają również prewencję chorób serca.
Pestki dyni
Porcja 100 g pestek dyni to ponad 100% dziennego zapotrzebowania na żelazo i ponad 90% na cynk! To znaczy, że nawet niewielka garść pestek urozmaici i wzbogaci twoją dietę o niezbędne składniki mineralne. Co więcej pestki dyni to ponad 30 g białka i dużo dobrego tłuszczu. Możesz je jeść na surowo, wcześniej namoczone lub zmielone w formie posypki do sałatek, obiadu lub deserów.
Ananas
Ananas to przede wszystkim spora dawka witaminy C i manganu. Bardzo dobrze komponuje się w koktajlach owocowych. Zawiera unikalne enzymy, które wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe dzięki czemu stanowi cenny dodatek dla osób aktywnie uprawiających sort czy zmagających się z np. bólami stawów.
Najnowsze komentarze