Przewodnik po produktach roślinnych cz.2
Witajcie w drugiej części naszego wpisu poświęconego wartościom odżywczym poszczególnych produktów roślinnych. Dzięki temu szybciej i łatwiej będzie Wam skomponować dietę wegańską i wegetariańską bez obawy o ewentualne niedobory.
Pierwszą część wpisu znajdziecie tutaj.
Płatki owsiane
Produkt, bez którego większość osób nie wyobraża sobie śniadania. Warto kupować jak najmniej przetworzoną wersję płatków owsianych (górskie). Dzięki temu zachowamy maksymalną ilość składników mineralnych. W 100 g owsianki znajdziemy bowiem ponad 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę B1, ponad 1/3 zapotrzebowania na żelazo i ponad 30% cynku. Do tego mnóstwo magnezu. Warto jeść owsiankę z dodatkiem świeżych owoców. Dodatek witaminy C wspomoże wchłanianie żelaza.
Kiwi
Ten mały niepozorny owoc to prawdziwa kopalnia witaminy C! Co więcej, w jednym (średniej wielkości) kiwi znajdziemy również około 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Kiwi świetnie sprawdza się w sałatkach owocowych z dodatkiem orzechów i pestek.
Nasiona chia
Te coraz popularniejsze nasiona to skarbnica wapnia. 100 g ziaren zwiera ponad 60% dziennego zapotrzebowania na wapń oraz zaspokaja w 100% zapotrzebowanie na żelazo. Co więcej znajdziemy tam też mnóstwo selenu i cynku plus witaminę K, B6 i B3. Chia to także bardzo wysoka zawartość kwasów omega-3.
Migdały
Bardzo dobrze sprawdzają się w roli przekąski. Są bogate w wapń, żelazo, cynk i białko. Zapewniają też niemal 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Paczka migdałów to ponad 20 g białka. Wymieszaj migdały w sałatce z warzyw/roślin strączkowych, a otrzymasz pyszne, pełnowartościowe białko!
zastanawiam się, jak wygląda sytuacja z płatkami owsianymi i chia po obróbce termicznej, np. ugotowaniu czy zalaniu wrzątkiem..