Jak zrezygnować z nabiału w diecie – 4 porady praktyczne + przepisy

Zastanawia cię dlaczego weganie rezygnują z nabiału w diecie? Są dwa powody – etyczny i zdrowotny. Niezależnie od tego, jaki jest powód, dla którego ty chcesz zminimalizować udział nabiału w diecie, musisz zrobić to umiejętnie. Dla wielu osób odstawienie nabiały bywa trudniejsze niż rezygnacja z samego mięsa.

W dzisiejszym wpisie, postaramy się wam podpowiedzieć co zrobić żeby skutecznie i najważniejsze, bezpiecznie przejść na dietę w 100% roślinną!

1. Skorzystaj z mlek roślinnych – wybór mlecznych produktów roślinnych jest coraz większy! O ile jeszcze kilka lat temu mieliśmy do wyboru wyłącznie mleko sojowe, dzisiaj możemy kupić również mleko ryżowe, owsiane, orzechowe czy konopne. Cena tych produktów, chociaż wciąż wysoka, systematycznie spada. Mleka roślinne, które kilka lat temu kosztowały 10 zł, dzisiaj można znaleźć już w cenie 4-5 zł. Im większy popyt – tym niższa cena. Mleka te doskonale zastępują mleko krowie, zarówno w posiłkach (np. owsianka) jak i napojach (np. kawa, koktajle). Wszystkie te mleka możesz również taniej wyprodukować sam, w domu!

2. Uważaj na wapń! – odstawiając nabiał pozbawiasz się, praktycznego źródła wapnia. Dlatego, warto zadbać o jego zbilansowanie w nowej diecie. Po pierwsze, jeżeli kupujesz mleka roślinne, kupuj te z dodatkiem wapnia (informację znajdziesz na etykiecie). Po drugie jedz dużo zielonych warzyw – jarmuż, brokuły, kapusta pekińska, natka pietruszki itp. Kup niełuskane (!) ziarna sezamu plus mak i zmielone (np. w młynku do kawy) dodawaj do sałatek i owsianki lub koktajli. Zajrzyj też do naszej notki o wapniu tutaj.

3. Zastąp jajka roślinami – jeżeli brakuje ci jajka ze względu na smak, użyj przyprawy o nazwie czarna sól. Doskonale imituje smak jajka! Jeżeli nie wiesz jak zastąpić jajko w wypiekach przejrzyj poradnik na stronie puszka.pl. Spróbuj również płatków drożdżowych. Przygotuj je na ciepło, dodając do sosu. Przypominają w smaku topiony żółty ser!

4. Sery i jogurty roślinne – to wszystko jest już dostępne w Polsce! Większość wyprodukowana na bazie ryżu, soi lub owsa. Możesz nawet kupić, przepyszny majonez na bazie.. soczewicy. Nie do odróżnienia w smaku od prawdziwego! Większość z tych produktów jest dostępna w wege sklepach internetowych. O tym, jak bardzo powszechne stają się roślinne zamienniki nabiału świadczy coraz większa ilość pizzeri, która w swojej ofercie ma również pizze wegańskie z dodatkiem wegańskie sera (topi się!) i roślinnych dodatków.

Jeżeli szukasz inspiracji, koniecznie sprawdź poniższe przepisy!

SER Z ZIEMNIAKÓW

IMG_6952

WEGAŃSKI MAJONEZ I SOS TATARSKI

sos-tatar-png

DOMOWE MLEKO MIGDAŁOWE

m

Facebook Comments

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shares
Skip to content