Najciekawsze wege przepisy cz.6
Witam Was w kolejnym wpisie z cyklu „najciekawsze wege przepisy”. Prezentujemy zestaw najciekawszych, naszym zdaniem, przepisów z polskich blogów kulinarnych promujących dietę roślinną. Dzisiaj między innymi burgery, ciasta i kotlety. Smacznego!
Owsiane naleśniki z nadzieniem kokosowym
- 50g wiórków kokosowych
- 5 łyżek gęstego mleka kokosowego
- łyżka cukru (opcjonalnie)
- szklanka mąki owsianej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 szkl. mleka
- łyżka oleju + olej do smażenia
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- sos lub polewa czekoladowa do dekoracji
Wiórki mieszamy z mlekiem kokosowym i ewentualnie łyżką cukru (dla tych, którzy są bardziej łakomi na słodkości). Łączymy mąki, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy mleko i olej (użyłam mleka gryczanego) i całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Czytaj całość -> http://vegelicious.net/2009/12/owsiane-nalesniki-z-nadzieniem-kokosowym/
Słodkie kuleczki a’la „Bounty”
- 120 g cukru pudru
- 230 g wiórków kokosowych
- 50 ml mleka kokosowego
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
- kilka łyżek mleka sojowego
- wiórki kokosowe
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 25 g drożdży świeżych
- 250 ml letniej wody
- łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy do nich sól, oliwę i wodę. W kubku rozpuszczamy drożdże dodając do nich cukier i odrobinę wody. Przelewamy je do miski z mąką i ugniatamy, ciasto powinno lekko przyklejać się do rąk. Przekładamy je do innej miski wcześniej nasmarowanej oliwą i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.
Czytaj całość -> http://veggieporn.blogspot.com/2013/03/zieloneburgery.html
- 3 szklanki ugotowanego i obranego bobu
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki migdałów
- 2 łyżki (z lekkim czubem) płatków drożdżowych
- 6 łyżek posiekanej natki pietruszki
- spory ząbek czosnku
- 1/2 szklanki wody
- 6-7 łyżek oliwy dziewicy
- odrobina soku z cytryny
- sól, pieprz
Orzechy włoskie i migdały uprażyć, najlepiej w piekarniku w temperaturze do 140 stopni, aż będą chrupiące i zaczną intensywnie pachnieć. Zmielić na proszek. W kielichu blendera umieścić bób, zmielone orzechy, płatki drożdżowe, pietruszkę, posiekany czosnek, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz.
Czytaj całość -> http://szpinakowawrozka.blogspot.com/2014/07/pasta-pesto-z-bobu.html
Najnowsze komentarze