Najciekawsze wege przepisy cz.6

Witam Was w kolejnym wpisie z cyklu „najciekawsze wege przepisy”.  Prezentujemy zestaw najciekawszych, naszym zdaniem, przepisów z polskich blogów kulinarnych promujących dietę roślinną. Dzisiaj między innymi burgery, ciasta i kotlety. Smacznego!

Owsiane naleśniki z nadzieniem kokosowym

2zf4pbr

  • 50g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek gęstego mleka kokosowego
  • łyżka cukru (opcjonalnie)
  • szklanka mąki owsianej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • łyżka oleju + olej do smażenia
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • sos lub polewa czekoladowa do dekoracji

Wiórki mieszamy z mlekiem kokosowym i ewentualnie łyżką cukru (dla tych, którzy są bardziej łakomi na słodkości). Łączymy mąki, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy mleko i olej (użyłam mleka gryczanego) i całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.

Czytaj całość -> http://vegelicious.net/2009/12/owsiane-nalesniki-z-nadzieniem-kokosowym/

Słodkie kuleczki a’la „Bounty”

4b

  • 120 g cukru pudru
  • 230 g wiórków kokosowych
  • 50 ml mleka kokosowego
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek mleka sojowego
  • wiórki kokosowe
 W misce mieszamy cukier i mleko, dodajemy wiórki kokosowe. Blendujemy wszystko razem, ale nie długo, dosłownie kilka sekund, tak aby wszystko łatwiej się lepiło. Otrzymaną masę wkładamy do zamrażalnika na mniej więcej godzinę. W wodnej kąpieli rozpuszczamy czekoladę dodając odrobinę mleka sojowego, tak aby ją rozrzedzić.
.
.
Zielone burgery
5b
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 250 ml letniej wody
  • łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy do nich sól, oliwę i wodę. W kubku rozpuszczamy drożdże dodając do nich cukier i odrobinę wody. Przelewamy je do miski z mąką i ugniatamy, ciasto powinno lekko przyklejać się do rąk. Przekładamy je do innej miski wcześniej nasmarowanej oliwą i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.

Czytaj całość -> http://veggieporn.blogspot.com/2013/03/zieloneburgery.html

Pesto z bobu
_DSC3942
  • 3 szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki migdałów
  • 2 łyżki (z lekkim czubem) płatków drożdżowych
  • 6 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • spory ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki wody
  • 6-7 łyżek oliwy dziewicy
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz

Orzechy włoskie i migdały uprażyć, najlepiej w piekarniku w temperaturze do 140 stopni, aż będą chrupiące i zaczną intensywnie pachnieć. Zmielić na proszek. W kielichu blendera umieścić bób, zmielone orzechy, płatki drożdżowe, pietruszkę, posiekany czosnek, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz.

Czytaj całość -> http://szpinakowawrozka.blogspot.com/2014/07/pasta-pesto-z-bobu.html

Facebook Comments

Możesz również polubić…

Shares
Skip to content