Najciekawsze wege przepisy cz.7

Prezentujemy wam dzisiaj kolejną porcję inspirujących i pysznych przepisów roślinnych. Kuchnia wegańska nie musi być nudna, wręcz przeciwnie! Poprzednie notki możecie znaleźć tutaj.

Paprykarz sojowy

vfgvsz

  • 2 torebki ryżu
  • opakowanie kostki sojowej (ok 170g)
  • 2l bulionu warzywnego
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oleju
  • ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka, chilli, pieprz czarny, sól

Gotujemy ryż. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę w dużej ilości oleju (4-5 łyżek). Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę, następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Pomidory odparzamy, ściągamy z nich skórę, kroimy i dodajemy do pozostałych warzyw. Gotujemy kostkę sojową w bulionie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych.

Czytaj całość-> http://vegelicious.net/2009/10/paprykarz-sojowy/

Kotlety z zielonej soczewicy i pęczaku

kotlety_z_soczewicy_i_peczaku

  • szklanka zielonej soczewicy
  • pół szklanki pęczaku
  • łyżeczka zmielonego kuminu
  • łyżeczka zmielonych nasion kolendry
  • sól, pieprz
  • garść posiekanej natki
  • 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • można też dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, curry, wędzoną paprykę, sezam itp
  • kilka łyżek oleju do smażenia

Soczewicę i pęczak płuczę, zalewam wodą i moczę przez kilka godzin (najlepiej zrobić to rano lub zostawić na noc, w zależności od tego o jakiej porze dnia będziecie smażyć kotlety).

Czytaj całość-> http://sojaturobie.blogspot.com/2014/02/kotlety-z-zielonej-soczewicy-i-peczaku.html

Wegański kopczyk kreta

kpo

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
 Krem:
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 1 i 1/2 szklanki płatków ryżowych
  • 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • + 2 banany i odrobina soku z cytryny
Mieszamy składniki na ciasto: najpierw suche, następnie dodajemy mokre. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto zostawiamy do wystygnięcia, następnie przekrawamy na dwie części ( dolna może być odrobinę cieńsza).
 .
Zupa sambar
_DSC5894
  • 1200-1400 ml wody
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • po 1,5 łyżeczki całych ziaren kminku i kuminu
  • 1/2 dużego pora
  • 1 średnia cebula
  • 5-6 średnich marchewek
  • 1 spory korzeń pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • 6 średnich ziemniaków
  • mała cukinia (lub inne dodatkowe warzywo, jakie macie pod ręką- dynia, kabaczek, zielony groszek, brokuł, cokolwiek)
  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 4 czubate łyżki pasty z tamaryndowca
  • 2/3 łyżeczki chili
  • łyżeczka kurkumy
  • 2/3 łyżeczki asafetydy
  • ok. 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • sól
  • ok 150 ml mleka kokosowego
W dużym garnku wstawiamy wodę na gaz wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy kminek i kumin- tylko do momentu, w którym zacznie intensywnie pachnieć i strzelać (uwaga, łatwo przypalić), po czym dorzucamy przyprawy do wody. Gdy się zagotuje, dodajemy pokrojonego w mniejsze kawałki pora. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki i opalamy nad palnikiem, po czym również dorzucamy do wody. Marchew, pietruszkę, selera obieramy, kroimy na mniej-więcej równej wielkości kawałki, dodajemy. Gaz zmniejszamy, aby zupa lekko bulgotała.
 .
Facebook Comments

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shares
Skip to content