Najciekawsze wege przepisy cz.7
Prezentujemy wam dzisiaj kolejną porcję inspirujących i pysznych przepisów roślinnych. Kuchnia wegańska nie musi być nudna, wręcz przeciwnie! Poprzednie notki możecie znaleźć tutaj.
Paprykarz sojowy
- 2 torebki ryżu
- opakowanie kostki sojowej (ok 170g)
- 2l bulionu warzywnego
- 2 duże czerwone papryki
- 2 pomidory
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek oleju
- ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka, chilli, pieprz czarny, sól
Gotujemy ryż. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę w dużej ilości oleju (4-5 łyżek). Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę, następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Pomidory odparzamy, ściągamy z nich skórę, kroimy i dodajemy do pozostałych warzyw. Gotujemy kostkę sojową w bulionie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych.
Czytaj całość-> http://vegelicious.net/2009/10/paprykarz-sojowy/
Kotlety z zielonej soczewicy i pęczaku
- szklanka zielonej soczewicy
- pół szklanki pęczaku
- łyżeczka zmielonego kuminu
- łyżeczka zmielonych nasion kolendry
- sól, pieprz
- garść posiekanej natki
- 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- można też dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, curry, wędzoną paprykę, sezam itp
- kilka łyżek oleju do smażenia
Soczewicę i pęczak płuczę, zalewam wodą i moczę przez kilka godzin (najlepiej zrobić to rano lub zostawić na noc, w zależności od tego o jakiej porze dnia będziecie smażyć kotlety).
Czytaj całość-> http://sojaturobie.blogspot.com/2014/02/kotlety-z-zielonej-soczewicy-i-peczaku.html
Wegański kopczyk kreta
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżki kakao
- 1 kostka tofu naturalnego
- 1 i 1/2 szklanki płatków ryżowych
- 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- 4 łyżeczki cukru
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- + 2 banany i odrobina soku z cytryny
- 1200-1400 ml wody
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- po 1,5 łyżeczki całych ziaren kminku i kuminu
- 1/2 dużego pora
- 1 średnia cebula
- 5-6 średnich marchewek
- 1 spory korzeń pietruszki
- 1/2 małego selera
- 6 średnich ziemniaków
- mała cukinia (lub inne dodatkowe warzywo, jakie macie pod ręką- dynia, kabaczek, zielony groszek, brokuł, cokolwiek)
- 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 4 czubate łyżki pasty z tamaryndowca
- 2/3 łyżeczki chili
- łyżeczka kurkumy
- 2/3 łyżeczki asafetydy
- ok. 3 ząbki czosnku
- łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- sól
- ok 150 ml mleka kokosowego
Najnowsze komentarze