Zła dieta to przyczyna ponad 70% przypadków zgonu

Najnowsze dane wskazują, że choroby zakaźne i wypadki są przyczyną śmierci o wiele mniejszej ilości osób niż źle prowadzona dieta i choroby cywilizacyjne.

shutterstock_305356355

Nowe, kompleksowe badanie „The Global Burden of Disease” opublikowane w szanowanym czasopiśmie medycznym „The Lancet” wskazuje, że ponad 70% zgonów w 2015 roku jest wynikiem złej diety i negatywnego stylu życia. Dla porównania – w 1990 roku procent ten wynosił nieco poniżej 60.

Badanie prowadzono przez ostatnie 25 lat w ponad 190 krajach. O ile wzrosła średnia długość życia, znacznie zwiększył się procent zachorowalności na choroby serca, cukrzycę i otyłość.

Jednym z najważniejszych czynników ryzyka określono wysokie ciśnienie krwi. Rozwiązaniem problemu może być wzrost zainteresowania dietą roślinną.

American Dietetic Association dowodzi, że osoby na diecie bezmięsnej wykazują:

(…) mniejszą umieralność z powodu choroby niedokrwiennej serca; (…) niższy poziom cholesterolu we krwi, niższe ciśnienie krwi oraz mniejszą zachorowalność na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu 2 oraz raka prostaty i okrężnicy.

Wiemy też, że osoby na diecie wegetariańskiej są o 18% mniej narażone na ryzyko nowotworów ogółem.

Wegetarianie i weganie mają również mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę!

Warto zostać wege!

Źródło: http://vegnews.com/articles/page.do?pageId=8493&catId=1

Facebook Comments

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shares
Skip to content