Czy owoce tuczą? Nie – sprawdź dlaczego
Na fali popularności diet niskowęglowodanowych coraz więcej osób zaczyna bać się w diecie… owoców. Część specjalistów oskarża je o wzrost otyłości, inni przestrzegają przed ich nadmiernym spożyciem, trzeci straszą jedzeniem owoców po godzinie 16.00. Jak jest naprawdę? Czy faktycznie powinniśmy bać się owoców?
Pierwszą rzeczą, na którą powinniśmy zwrócić uwagę jest kaloryczność. Wbrew pozorom, owoce są produktem, w większości niskokalorycznym. Przykładowo jabłko to jedyne 50 kalorii. Tyle co 100 g ananasa.
To ile kalorii z owoców możemy zjeść w ciągu dnia zależy od naszego zapotrzebowania kalorycznego, które realizujemy. Jeżeli ktoś potrzebuje w ciągu dnia około 2200 kalorii i przekroczy tą wartość nadmierną ilością owoców – w dłuższej perspektywie, ma szansę dorobić się kilku dodatkowych kilogramów. Ale to samo spotkałoby go w przypadku spożycia zbyt dużej ilości kalorii z ryżu, warzyw czy soczewicy.
Tak naprawdę, badania wskazują, że owoce pomagają ograniczyć liczbę spożywanych kalorii dzięki czemu osoby jedzące więcej owoców szybciej tracą kilogramy.
Co jednak, z cukrem zawartym w owocach? Wyizolowana fruktoza rzeczywiście jest dla nas niebezpieczna. Cukier zawarty w owocach jest jednak opakowany w błonnik, wodę i dodatkowe mikro i makro składniki dzięki czemu nie jest przyswajalny w ten sam sposób co oczyszczona fruktoza.
Dodatkowo nie zawsze warto zawracać sobie głowę tzw. indeksem glikemicznym. Nie bierze on bowiem pod uwagę ilości węglowodanów zawartych w danym produkcie. Arbuz, o wysokim IG, ma bardzo niewielką ilość cukru (w większej ilości składa się z wody) i taka ilość, pomimo relatywnie wysokiego IG, nie jest w stanie nam w jakikolwiek sposób zagrozić.
Nie ma tez uzasadnienia dla ograniczania owoców w porach wieczornych. Nabieramy kilogramów głównie ze względu na spożywanie zbyt dużej ilości kalorii – nie ma to nic wspólnego z porami poszczególnych posiłków.
Owoce na diecie roślinnej to jedna z podstawowych grup pokarmowych i warto po nie sięgać codziennie. Banany, truskawki, jabłka, pomarańcze – to nie tylko świetna i zdrowa przekąska ale też bardzo dobra alternatywa dla oczyszczonego cukru i słodzików – produktów, które w przeciwieństwie do owoców, rzeczywiście są szkodliwe dla naszego zdrowia.
Najnowsze komentarze