Najciekawsze wege przepisy cz.2
Witam Was w kolejnym wpisie z cyklu „najciekawsze wege przepisy”. Prezentujemy zestaw najciekawszych, naszym zdaniem, przepisów z polskich blogów kulinarnych promujących dietę roślinną. Dzisiaj między innymi zupyciastka i kotleciki z ciecierzycy. Smacznego!
Zupa z zielonego groszku
- około 800g zielonego groszku
- cebula
- 1 L jasnego wywaru z warzyw
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy/oleju
- 2 łyżeczki pasty wasabi lub 3-4 łyżki wasabi w proszku
- kiełki i sezam do przybrania
Cebulę obierz i pokrój na piórka. Przełóż do rozgrzanego z odrobina oliwy garnka. Smaż chwilę mieszając drewnianą łyżką. Dodaj zielony groszek i całość duś pod przykryciem około 3-4 minuty. Zalej wszystko wywarem. Tak by delikatnie przykrywał groszek. Zostaw resztę bulionu na wypadek, jakbyś chciała/chciał rozcieńczyć zupę po zmiksowaniu.
Czytaj całość -> http://wegannerd.blogspot.com/2013/08/najlepsza-zupa-z-zielonego-groszku-z.html
Bananowe muffinki z orzechami brazylijskimi
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki żytniej razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/3 szkl. oleju
- 1 szkl. cukru
- 2 duże, dojrzałe banany
- 1/2 szkl. mleka sojowego
- tabliczka gorzkiej czekolady
- około 12 orzechów brazylijskich
Nagrzewamy piekarnika do 180 stopni. Siekamy orzechy i czekoladę, banana kroimy i rozdrabniamy przy użyciu widelca aż do uzyskania „papki”. Wsypujemy do miski obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier, mieszamy. Dodajemy banany, olej i mleko, miksujemy na gładką masę.
Czytaj całość -> http://vegelicious.net/2010/08/bananowe-muffinki-z-orzechami-brazylijskimi/
Zupa ziemniaczana z batatem i mlekiem kokosowym
- 4 zwykłe ziemniaki
- 1/2 słodkiego ziemniaka
- 5 suszonych pomidorów (bez zalewy olejowej)
- 1 cebula
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
- sok z 1 limonki
- suszony albo świeży koperek
W garnku rozgrzać ok. 2 łyżki oliwy. Wrzucić, pokrojoną w kostkę lub piórka, cebulę. Chwilę podsmażać, aż cebula stanie się szklista. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażyć na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut.
Czytaj całość -> http://vege-kika.blogspot.com/2015/02/zupa-ziemniaczana-z-batatem-i-mlekiem.html
Delikatne kotleciki z ciecierzycy (bezglutenowe)
- szklanka ciecierzycy
- mąka kukurydziana 2-3 łyżki
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka syropu z agawy
- 2 łyżki siemienia lnianego zalanego wrzątkiem (1/3 kubka wody)
- płaska łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka sosu sojowego
Ciecierzycę zalewam na noc, gotuję potem do miękkości (niech skórka będzie lekko chrupiąca). Odcedzam. Blenduję, ale nie na supergładko. Dodaje resztę składników, i wyrabiam ręką, jeśli będzie dla was za rzadkie, to dodajcie jeszcze mąki kukurydzianej, pszennej albo razowej nie polecam, bo zostaje później ten kiepski, mączny posmak. Lepimy kulki i delikatnie spłaszczamy ręką.
Czytaj całość -> http://veganandvain.blogspot.com/2013/08/delikatne-kotleciki-z-ciecierzycy.html
Najnowsze komentarze