Najciekawsze wege przepisy cz.2

Witam Was w kolejnym wpisie z cyklu „najciekawsze wege przepisy”.  Prezentujemy zestaw najciekawszych, naszym zdaniem, przepisów z polskich blogów kulinarnych promujących dietę roślinną. Dzisiaj między innymi zupyciastka i kotleciki z ciecierzycy. Smacznego!

Zupa z zielonego groszku

1

  • około 800g zielonego groszku
  • cebula
  • 1 L jasnego wywaru z warzyw
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy/oleju
  • 2 łyżeczki pasty wasabi lub 3-4 łyżki wasabi w proszku
  • kiełki i sezam do przybrania

Cebulę obierz i pokrój na piórka. Przełóż do rozgrzanego z odrobina oliwy garnka. Smaż chwilę mieszając drewnianą łyżką. Dodaj zielony groszek i całość duś pod przykryciem około 3-4 minuty. Zalej wszystko wywarem. Tak by delikatnie przykrywał groszek. Zostaw resztę bulionu na wypadek, jakbyś chciała/chciał rozcieńczyć zupę po zmiksowaniu.

Czytaj całość -> http://wegannerd.blogspot.com/2013/08/najlepsza-zupa-z-zielonego-groszku-z.html

 

Bananowe muffinki z orzechami brazylijskimi

muffiny-bananowe-2

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki żytniej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru
  • 2 duże, dojrzałe banany
  • 1/2 szkl. mleka sojowego
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • około 12 orzechów brazylijskich

Nagrzewamy piekarnika do 180 stopni. Siekamy orzechy i czekoladę, banana kroimy i rozdrabniamy przy użyciu widelca aż do uzyskania „papki”. Wsypujemy do miski obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier, mieszamy. Dodajemy banany, olej i mleko, miksujemy na gładką masę.

Czytaj całość -> http://vegelicious.net/2010/08/bananowe-muffinki-z-orzechami-brazylijskimi/

Zupa ziemniaczana z batatem i mlekiem kokosowym

kartoflanka

  • 4 zwykłe ziemniaki
  • 1/2 słodkiego ziemniaka
  • 5 suszonych pomidorów (bez zalewy olejowej)
  • 1 cebula
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz
  • sok z 1 limonki
  • suszony albo świeży koperek

W garnku rozgrzać ok. 2 łyżki oliwy. Wrzucić, pokrojoną w kostkę lub piórka, cebulę. Chwilę podsmażać, aż cebula stanie się szklista. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażyć na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut.

Czytaj całość -> http://vege-kika.blogspot.com/2015/02/zupa-ziemniaczana-z-batatem-i-mlekiem.html

Delikatne kotleciki z ciecierzycy (bezglutenowe)

cieciekotleciki2

  • szklanka ciecierzycy
  • mąka kukurydziana 2-3 łyżki
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka syropu z agawy
  • 2 łyżki siemienia lnianego zalanego wrzątkiem (1/3 kubka wody)
  • płaska łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka sosu sojowego

Ciecierzycę zalewam na noc, gotuję potem do miękkości (niech skórka będzie lekko chrupiąca). Odcedzam. Blenduję, ale nie na supergładko. Dodaje resztę składników, i wyrabiam ręką, jeśli będzie dla was za rzadkie, to dodajcie jeszcze mąki kukurydzianej, pszennej albo razowej nie polecam, bo zostaje później ten kiepski, mączny posmak. Lepimy kulki i delikatnie spłaszczamy ręką.

Czytaj całość -> http://veganandvain.blogspot.com/2013/08/delikatne-kotleciki-z-ciecierzycy.html

Facebook Comments

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shares
Skip to content