50% roślinnych posiłków w menu IKEA do 2025 roku
Sieć sklepów IKEA ogłosiła 23 listopada, że do 2025 roku połowa oferowanych posiłków będzie roślinna, a 80 procent pakowanych posiłków będzie przekształconych w produkty pochodzenia roślinnego. Ma to na celu zapewnić klientom bardziej zrównoważone opcje.
Podjęcie takich decyzji tłumaczy Lena Pripp-Kovac, dyrektor ds. Zrównoważonego rozwoju w grupie Inter IKEA:
Badania potwierdzają, jak ważne jest, aby zrównoważone produkty były przystępne cenowo i pożądane, a IKEA może w tym przypadku naprawdę coś zmienić. Bardziej zrównoważony wybór nie powinien być luksusem dla nielicznych. Powinien być częścią codziennego życia ludzi.
Ikea chce zmian. Dyrektor zarządzający IKEA w Szwecji, Peter van der Poel powiedział, że robią to po to, aby przyczynić się do redukcji globalnej emisji gazów cieplarnianych, z których, duża część jest wytwarzana przez przemysł hodowlany i podkreśla, że żywność powinna być produkowana odpowiedzialnie.
,,Ikea stosuje podejście oparte na pełnym łańcuchu wartości, aby przyczyniać się do zrównoważonych systemów żywnościowych, od odpowiedzialnego pozyskiwania materiałów, ograniczania marnotrawstwa żywności w całym łańcuchu wartości, opakowań okrągłych i bardziej zrównoważonych, a także wykorzystywania zasięgu firmy do udostępniania zdrowych i zrównoważonych opcji żywnościowych jak największej liczbie osób.
Kilka lat temu szwedzka sieć wypuściła pierwszą wegańską wersję swoich klopsików, która stała się hitem. Ostatnio w ofercie pojawił się ulepszony, bardziej mięsisty wegański klopsik. Jego produkcja niesie za sobą tylko cztery procent śladu węglowego swojego odpowiednika pochodzenia zwierzęcego.
Patrycja Kwaśniewicz
Źródło: https://vegnews.com/2020/11/ikea-to-make-50-percent-of-food-menu-plant-based-by-2025
Najnowsze komentarze