TOP 5 roślinnych źródeł wapnia
Osoby zainteresowane dietą roślinną obawiają się często o dostarczenie sobie odpowiedniej ilości wapnia. Faktycznie, eliminując nabiał z diety, bez odpowiedniej wiedzy, łatwo jest dorobić się niedoborów diety. Wapń obeceny jest oczywiście w produktach roślinnych (nierzadko jest z nich lepiej przyswajalny niż z np. krowiego mleka), jednak jego największe skupienie występuje w kilku konkretnych produyktach. Jeśli zapomnimy je wprowadzić do swojej codziennej diety pokrycie zapotrzebowania na wapń może okazać się problematyczne.
Oficjalne zalecenia mówią o przyjmowaniu 1000 mg wapnia dziennie. Podpowiadamy wam dzisiaj gdzie go szukać. Zawartość podana jest na 100 g danego produktu.
- Mak – 1438 mg
- Niełuskane ziarna sezamu – 975 mg
- Migdały – 264 mg
- Jarmuż – 135 mg
- Mleko roślinne (fortyfikawane w wapń) – 120 mg (szklanka zawiera 250 mg)
Mak i sezam warto przed podaniem zmielić w młynku do kawy aby zwiększyć przyswajalność składników mineralnych.
Wśród roślin najwięcej wapnia ma komosa ryżowa więc też powinna znaleźć się na tej liście :)
„Mleko fortyfikowane” – nie brzmi to zbyt smacznie i zdrowo :/
Renata Nikonowicz napisał(a):igoogle wdzpwaoriło zmiany by temu zaradzić, proszę wpisać adres mailowy w swf3j znak zodiaku i horoskop codzienny trafiać będzie do skrzynki mailowej.