TOP 5 roślinnych źródeł cynku
Wielu krytyków diety wegetariańskiej zwraca uwagę na możliwe niedobory cynku u osób nie jedzących mięsa. W rzeczywistości jednak niedobór cynku jest bardzo mało prawdopodobny przy zachowaniu jednej podstawowej zasady – różnorodności. Jeżeli codziennie będziemy spożywać jakieś produkty z pięciu najważniejszych grupo pokarmowych nie grozi nam nie tylko niedobór cynku ale i jakiegokolwiek innego składnika pokarmowego. Starajmy się codziennie jeść warzywa, owoce, orzechy, rośliny strączkowe i pełne ziarna zbóż.
Zapotrzebowanie na cynk waha się w zależności od wieku i płci od 8 do 12 mg dziennie. Zobaczcie gdzie go szukać w diecie roślinnej! Zawartość podana jest na 100 g danego produktu.
- Soczewica – 4,8 mg
- Pestki dyni – 7,8 mg
- Orzeszki ziemne – 3,3 mg
- Płatki owsiane – 4,0 mg
- Pestki słonecznika – 5,0 mg
Najnowsze komentarze