TOP 5 roślinnych źródeł cynku
Wielu krytyków diety wegetariańskiej zwraca uwagę na możliwe niedobory cynku u osób nie jedzących mięsa. W rzeczywistości jednak niedobór cynku jest bardzo mało prawdopodobny przy zachowaniu jednej podstawowej zasady – różnorodności. Jeżeli codziennie będziemy spożywać jakieś produkty z pięciu najważniejszych grupo pokarmowych nie grozi nam nie tylko niedobór cynku ale i jakiegokolwiek innego składnika pokarmowego. Starajmy się codziennie jeść warzywa, owoce, orzechy, rośliny strączkowe i pełne ziarna zbóż.
Zapotrzebowanie na cynk waha się w zależności od wieku i płci od 8 do 12 mg dziennie. Zobaczcie gdzie go szukać w diecie roślinnej! Zawartość podana jest na 100 g danego produktu.
- Soczewica – 4,8 mg
- Pestki dyni – 7,8 mg
- Orzeszki ziemne – 3,3 mg
- Płatki owsiane – 4,0 mg
- Pestki słonecznika – 5,0 mg
Wow, incredible blog layout! How lengthy have you ever been running a blog for? you made blogging look easy. The total look of your web site is magnificent, let alone the content material!
cheap pump it up oakley http://www.almereclassiccars.nl/home/top/cheap-pump-it-up-oakley-6251759.html
excellent submit, very informative. I wonder why the other experts of this sector don’t understand this. You should continue your writing. I am sure, you have a huge readers’ base already!
Discount Louis Vuitton damier azur canvas http://www.hermajestymusic.com/gfx/Discount-Louis-Vuitton-damier-azur-canvas-4863209.html