7 roślinnych produktów bogatych w magnez
Producenci suplementów i reklamy od lat przekonują nas, że jako społeczeństwo cierpimy na niedobory magnezu i powinniśmy codziennie suplementować się dodatkowymi dawkami w postaci tabletek i pastylek. Jeżeli twoja dieta opiera się głównie o gotowe posiłki i fast food, a jednocześnie jesteś narażony na duży stres – niedobór magnezu może być realnym problemem.
Jeżeli jednak zdecydujesz się na dietę roślinną, odkryjesz mnóstwo naturalnych i pysznych źródeł magnezu i będziesz mógł zapomnieć o dodatkowych suplementach. Poniżej prezentujemy listę siedmiu produktów roślinnych, zawierających największe ilości magnezu.
Dzienne zapotrzebowanie u osoby dorosłej to średnio 320 mg. Sam zobacz, jak łatwo uzyskać taki poziom korzystając wyłącznie z produktów roślinnych! Wszystkie dane podaliśmy na 100 g surowego produktu.
- Siemię lniane – 392 mg
- Nasiona chia – 390 mg
- Orzechy brazylijskie – 376 mg
- Nasiona słonecznika – 325 mg
- Migdały – 270 mg
- Kasza gryczana – 221 mg
- Biała fasola – 190 mg
Nie jesteś pewien jak poprawnie skomponować dietę bezmięsną? Pomożemy Ci, dołącz do nas na Zostań wege na 30 dni!
Najnowsze komentarze