TOP 4 najzdrowszych przypraw!
Większość osób używa przypraw jedynie ze względu na ich walory smakowe. Nie wszyscy jednak pamiętają, że część przypraw wykazuje nie tylko właściwości pro zdrowotne ale jest też skarbnicą mikro składników takich jak żelazo czy wapń.
W dzisiejszym wpisie skupimy się na 4 przyprawach, które naszych zdaniem powinny znaleźć się w diecie każdej osoby dbającej o swoje zdrowie. Podpowiemy też w jakich przyprawach znajdziemy najwięcej soli mineralnych.
1. Cynamon
Na pewno słyszałeś o tym, że mleko krowie jest najlepszym źródłem wapnia. Błąd. Nie jest ani najlepszym ani najbogatszym źródłem tego składnika. Istnieje wiele świetnych alternatyw w świecie produktów roślinnych – zielone warzywa, sezam, mak, migdały, mleko sojowe itp. Wapń znajdziemy również w… przyprawach.
100 g cynamonu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń czyli nieco ponad 1000 mg. Oczywiście nie jesteśmy w stanie zjeść 100 g cynamonu ale dodając jedną czy dwie łyżki dziennie do deserów, płatków, koktajli, kawy czy wypieków jesteśmy w stanie podbić swój wapń nawet o kilkaset jednostek!
2. Kminek
Kminek to również kopalnia wapnia. Zawiera też spore ilości magnezu i cynku. Ale kminek zdecydowanie króluje jeśli chodzi o… żelazo! 100 g kminku spełnia niemal 400% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. To znaczy, że nawet niewielka ilość kminku w zupie czy sałatce potrafi dorzucić do naszej diety sporo żelaza.
3. Majeranek
To prawdziwy rekordzista! 100 g majeranku to 200% dziennego zapotrzebowania na wapń, ponad 110% zapotrzebowania na magnez i niemal 500% dziennego zapotrzebowania na żelazo! Do tego całe mnóstwo witaminy K, B6 i A.
4. Kurkuma
Może działać przeciwzapalnie i ma korzystny wpływ na kondycję naszych stawów. Do tego zawiera sporo żelaza, cynk, magnez i mangan.
Witam :) mam pytanie odnośnie majeranku. Czy majeranek suszony traci swoje właściwości?
Nie powinien :)