4 powody dla których warto wybrać wegetarianizm
Zastanawiasz się nad dietą bezmięsna? A może wręcz przeciwnie – nie wyobrażasz sobie dnia bez dodatku mięsa na swoim talerzu? Niezależnie od tego, jaki jest twój pogląd na dietę wegetariańską zachęcamy cię do przyjrzenia się bliżej czterem poniższym argumentom.
Jeżeli zainteresuje cię temat diety wegetariańskiej zapraszamy do skorzystania z naszej bezpłatnej kampanii „Zostań wege na 30 dni!„.
1. Wegetarianizm jest prosty!
Wbrew temu, co możesz czasem przeczytać i usłyszeć – dieta wegetariańska wcale nie jest skomplikowana! Zakłada spożywanie codziennie produktów z 5 grup pokarmowych: warzyw, owoców, orzechów, zbóż i roślin strączkowych. To wszystko. Tak naprawdę wcale nie musisz spędzać całych godzin na komponowaniu swojego menu. Przecież nikt nie je suchej fasoli. Ludzie intuicyjnie łączą w jednym posiłku kilka różnych produktów. Dzięki czemu automatycznie uzupełniają swoje zapotrzebowanie na witaminy i makro składniki.
2. Niedobór białka jest niemożliwy
Tak, niedobór białka na diecie wegetariańskiej jest praktycznie niemożliwy. O ile tylko spożywasz odpowiednią ilość kalorii – to jest o ile się nie głodzisz. Zasada ta dotyczy każdej diety. Nie musisz przejmować się białkiem o ile jesz wystarczająco dużo. To nieprawda, że białko roślinne jest białkiem drugiej kategorii – jeżeli przestrzegasz zasady numer 1 – czyli jesz różnorodnie – aminokwasy wchodzące w skład poszczególnych białek uzupełnią się na przestrzeni całego dnia. Swoją drogą – czy znasz kogokolwiek z niedoborami białka? Z niedoborami witamin – tak, ale białka?
3. Wegetarianizm jest zdrowszy niż dieta tradycyjna
Badania wyraźnie wskazują, że dieta bezmięsna redukuje ryzyko chorób nowotworowych ogółem o 18%. Ryzyko chorób serca jest niższe aż o 32%!
4. Wegetarianizm to głos w obronie zwierząt
Zwierząt, które codziennie wykorzystywane są na współczesnych fermach hodowlanych. Rezygnując z zakupu mięsa (a z czasem i innych produktów odzwierzęcych) rezygnujesz z finansowania tego procederu. Im większa liczba osób ogranicza lub eliminuje mięso z menu – tym większe straty ponoszą producenci mięsa. Spada liczba zwierząt hodowlanych, łatwiej jest wymusić dodatkowe prawne regulacje dotyczące dobrostanu zwierząt, a świadomość na krzywdę zwierząt w społeczeństwie rośnie. Twój wybór ma znaczenie!
Najnowsze komentarze