fbpx

10 zaskakujących faktów o krowach

Większość osób rzadko zadaje sobie pytania odnośnie inteligencji i zdolności zwierząt przeznaczanych codziennie na rzeź. Jesteśmy przyzwyczajeni do mówienia o inteligencji i emocjach psów i kotów. Ale świń? Krów? Czy nadal tak chętnie i łatwo zajadalibyśmy się ich mięsem gdyby okazały się zwierzętami równie fascynującymi co nasze domowe pupile?

Czego większość z nas nie wie o krowach? Przeczytajcie sami!

1. Są zwierzętami stadnymi i zależy im na wspólnym spędzaniu czasu.

shutterstock_652536222. Podobnie jak psy każda krowa wykazuje odmienny charakter i temperament. Może być nieśmiała, zazdrosna, przyjacielska etc.

shutterstock_1194164923. Potrafią rozwijać długotrwałe przyjaźnie.

shutterstock_730310054. Potrafią martwić się o przyszłe wydarzenia.

shutterstock_955172595. Lubią się uczyć i potrafią rozwiązywać problemy.

shutterstock_34142626. Bardzo źle znoszą separację od innych członków rodziny i życie w hodowli. Znane są liczne przypadki krów, które w akcie desperacji podejmują ryzykowną próbę ucieczki.

shutterstock_1002935877. Rozumieją związki przyczynowo- skutkowe.

shutterstock_735794508. Potrafią uczyć się od siebie nawzajem.

shutterstock_877188709.  Mają bardzo dobrze rozwiniętą pamięć przestrzenną.

shutterstock_19681597110. Długo pamiętają ludzi, którzy zadali im wcześniej ból i cierpienie.
shutterstock_145556830
Nie chcesz dłużej przyczyniać się do ich krzywdy? Spróbuj zostać wege na 30 dni!

Źródła:
Rosamund Young, The Secret Lives of Cows, Farming Books and Videos, Ltd: United Kingdom, 2003, s. 5.
Jonathan Leake, “Cows Hold Grudges, Say Scientists,” The Australian, 28 lutego 2005.
Jennifer Viegas, “Study: Cows Excel At Selecting Leaders,” Discovery News 22 grudnia 2005.
4 Leake, ibid.
“Cows taught to use drinking fountain,” Washington Times, 17 sierpnia 1993.
Trudy Frisk, “Features and Stories: Canny Cows,” CowboyLife.com, 2005.
 Humane Society of the United States, “Beef Cattle,” HSUS Online, 2005.
 Joseph M. Stookey, “Maternal Behaviour of Beef Cows,” University of Saskatchewan Online, 1997.
D.W. Bailey et al., “Association of Relative Food Availabilities and Locations by Cattle,” Journal of Range Management, listopad 1989.
Bailey, s. 481.
Young, s. 30-1.
Leake, ibid.

Facebook Comments

Może Ci się również spodoba

Shares