Najciekawsze wege przepisy cz.3
Przedstawiamy kolejny wpis z cyklu najciekawszych wege przepisów. Poprzednią część możecie znaleźć tutaj.
Idealny hummus
- 1 szklanka cieciorki
- 3/4 szklanki (około200ml) tahiny
- 1/2 szklanka zimnej przegotowanej wody
- 1/4 szklanki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- sól
przyprawy dodatkowe:
- oliwa z oliwek
- oliwki
- zathar
- papryka czerwona słodka
- papryka chilli
- czosnek niedźwiedzi
- suszona pietruszka
- orzeszki piniowe
- bazylia
- kumin (kmin rzymski)
- chrzan
Ciecierzycę namocz w wodzie przez noc (około 10h). Następnego dnia wypłucz ciecierzycę zimą wodą i ugotuj na miękko. Ciecierzyca powinna gotować się koło 40-60 minut. Kiedy ciecierzyca jest idealnie ugotowana, pojedyncze ziarno z łatwością rozpada się w palcach. Cieciorkę odsącz, wypłucz w zimnej wodzie i przesyp do blendera kielichowego. Dodaj tahinę, czosnek i sok z cytryny.
Czytaj całość-> http://wegannerd.blogspot.com/2013/10/idealny-hummus.html
Wiosenna sałatka z makaronem, fasolką i tahini
- 4 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego, „Fusilli” lub „Penne” *
- 200g zielonej fasolki szparagowej lub pęczek szparagów (mrożone lub świeże, jeśli w sezonie)
- 1/2 dużego ogórka szklarniowego (lub 2 świeże gruntowe)
- 1 szklanka kiełków fasoli mung **
- 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku (najlepszy będzie cienki szczypiorek)
- 10 listków świeżej mięty
- 2 łyżki podprażonych ziaren sezamu naturalnego (niełuskanego)
Dressing:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki tahini
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (bez dodatku słodu jęczmiennego, dla wersji bezglutenowej)
- 2 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżeczki ziarnistej musztardy (użyłam rosyjskiej)
- 2 łyżeczki zimno-tłoczonego oleju lnianego lub oliwy z oliwek extra virgin
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- świeżo zmielony pieprz, do smaku
- 1/3-1/2 szklanki wody
Pokrojoną fasolkę szparagową (lub mrożoną), gotujemy do miękkości 15-20 minut (świeże szparagi gotujemy 7 minut). Na małej patelni podprażamy ziarna sezamu. Gdy fasolka jest już miękka, odcedzamy ją, przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy. Ogórka kroimy w paski, podobnej wielkości co fasolka. Wrzucamy wszystko do dużej miski, dodajemy ugotowany makaron, kiełki fasoli mung, posiekany szczypiorek, poszarpane listki mięty i ziarna sezamu.
Czytaj całość -> http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/02/wiosenna-saatka-z-makaronem-fasolka-i.html
Kotlety fasolowo-ziemniaczane z orzechami włoskimi
- 4 ziemniaki
- 150g czerwonej fasoli
- 100g orzechów włoskich
- 1 sucha bułka
- 5-6 łyżek mąki
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Fasolę moczymy przez kilka godzin, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, przeważnie wystarcza ok. 40 minut (jak ktoś jest leniwy, może użyć fasoli z puszki). Ziemniaki obieramy i gotujemy. Orzechy kroimy i prażymy na rozgrzanej patelni przez 2 minuty, tak żeby się nie przypaliły. Bułkę kroimy na kawałki i moczymy w wodzie. Miksujemy blenderem fasolę, ziemniaki i bułkę. Dodajemy mąkę, orzechy włoskie, czosnek, łyżeczkę ziół prowansalskich.
Czytaj całość -> http://vegelicious.net/2009/09/kotlety-fasolowo-ziemniaczane-z-orzechami-wloskimi/
Młoda kapusta po tajsku
- 2 nieduże główki młodej kapusty
- 1/2 szklanki grubo pokrojonych nerkowców (można zastąpić niesolonymi orzeszkami ziemnymi)
- pełna łyżka utartego na drobnej tarce imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 4 większe suszone liście limonki Kaffir
- sok z połowy limonki lub 2 trawy cytrynowe
- suszone chili do smaku (w sezonie można użyć świeżej papryczki i dodać ją na chwilę przed imbirem)
- pół szklanki mleka kokosowego
- 2 czubate łyżki sezamu
- garść posiekanej kolendry lub natki pietruszki
- sól, opcjonalnie sos sojowy
- 4 łyżki oleju
- opcjonalnie kilka kropli oleju sezamowego
- dodatkowo garść makaronu ryżowego i 4 szklanki gorącego bulionu warzywnego (jeśli nie macie bulionu,
- użyjcie posolonej wody, jednak wersja bulionowa jest bogatsza i smaczniejsza
Makaron płuczę pod bieżącą wodą, przekładam do garnka/ miski, zalewam gorącym bulionem, kładę pokrywkę i zostawiam do zmięknięcia. W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewam olej, wrzucam orzechy i podgrzewam na niewielkim ogniu mieszając do zezłocenia. Dodaję imbir, po chwili poszatkowaną kapustę, czubatą łyżeczkę soli i liście Kaffiru. Kładę pokrywkę i podgrzewam przez ok 10 minut, w trakcie warto zamieszać kilka razy.
Czytaj całość -> http://sojaturobie.blogspot.com/search/label/obiad
Najnowsze komentarze