Jedzenie mięsa niszczy środowisko: 4 fakty
Dieta tradycyjna – obfitująca w mięso i produkty odzwierzęce niszczy naszą planetę. Dosłownie. Zgodne są w tym nie tylko organizacje pro zwierzęce ale również bezstronni eksperci skupieni wokół ONZ czy Międzyrządowy Zespół ds. Zmian Klimatu. Dlaczego? Przeczytajcie sami! Oto 5 niewygodnych faktów.
Zużycie wody
Dieta tradycyjna wiąże się z marnowaniem olbrzymich zasobów wody. Dla „wyprodukowania” jednego kilograma wołowiny potrzeba 100 tys litrów wody, dla jednego kilograma pszenicy jedynie tysiąca.
Odchody
W samych stanach zjednoczonych krowy wykorzystane w hodowli produkują ponad 115 ton odchodów na sekundę! Nikt nie jest w stanie usunąć skutecznie tak olbrzymiej ilości zanieczyszczeń. Im większy apetyt ludzkości na mięso tym więcej zwierząt pojawia się w hodowlach. Skutkiem czego rośnie problem odchodów
Deforestacja
Olbrzymie połacie lasów deszczowych wycinane są pod hodowlę zwierząt i produkcję paszy. Przykładem jest Kostaryka. W ciągu ostatnich 20 kilku lat ścięto ponad 80% jej lasów. W Wielkiej Brytanii to już ponad 90%. Większość tego terenu jest użytkowana pod wypas zwierząt.
Niszczenie morskich ekosystemów
Współczesne poławianie ryb doprowadziło do zaburzenia delikatnej równowagi wodnych ekosystemów. Według Brytyjskiej Food and Agriculture Organisation 11 z 15 najważniejszych obszarów połowu na świecie podupada, a 60% najpowszechniej odławianych gatunków jest nadmiernie eksploatowanych.
Najnowsze komentarze