Dlaczego warto jeść jarmuż?
Ostatnio coraz większa popularność w kuchni roślinnej (i nie tylko!) zyskuje jarmuż! Skąd jego popularność? Tak naprawdę, jarmuż od dawna był obecny w polskiej kuchni. Tak jak wszelkiego rodzaju kasze, ziemniaki i fasola. Potem produkty roślinne wyparły zachodnie fast foody, moda na szybkie, tanie i niezdrowe jedzenie. Wiele zapomnianych do niedawna produktów wraca dziś jednak do łask.
Czy warto jeść jarmuż? Zdecydowanie tak! Nie tylko ze względu na smak ale i walory zdrowotne. Jarmuż coraz częściej podbija serca sportowców na diecie wegańskiej. Upatrują w nim doskonałe źródło witamin i minerałów. Zobaczcie sami:
- Zawiera duże ilości wapnia – 100 g jarmużu to ponad 150 mg wapnia. To ważne, bo źle prowadzona dieta roślinna bywa często niedoborowa w wapń. Jarmuż pomoże nam uzupełnić dzienne zapasy.
- Jarmuż to żelazo – i to dobrze przyswajalne! Wszystko dzięki dużej zawartości witaminy C. Ta wspomaga przyswajalność żelaza roślinnego nawet 6 – krotnie.
- Witamina K i A – jarmuż to również świetne źródło beta karotenu i witaminy K. Jeżeli na stałe włączymy jarmuż do naszego menu, nie ma szans nabawić się niedoboru, któregokolwiek z tych składników.
- Jest smaczny – nawet jeżeli wydaje ci się, że bardzo ciężko przygotować jarmuż warto sięgnąć po sprawdzone przepisy wegańskich blogerów. Oto nasze propozycje: czipsy z jarmużu, pesto z jarmużu, penne z jarmużem i orzechami.
Jarmuż najlepszy jest z bekonem
Ja polecam sok z jarmużu i koktajle, są pyszne. Swoje inspiracje czerpię ze strony http://surojadek.com/zdrowe-przepisy/