4 powody, dla których warto jeść tofu
Tofu, to popularny (zwłaszcza w Azji) serek na bazie ziaren soi. Świetnie sprawdza się w diecie zarówno wegetarian i jak zwolenników jedzenia mięsa.
Dlaczego warto jeść tofu? Sprawdźcie sami!
1. Tofu zawiera wysokiej jakości białko
Zgodnie z klasyfikacją przyswajalności białek (PDCAAS) nasz organizm przyswaja białko sojoe w 91%! To tyle samo co białko z kurczaka.
2. Tofu ma dużo białka i mało węglowodanów
Dzięki temu świetnie sprawdza się u osób, które chciałyby ograniczyć w swojej diecie kalorie pochodzące z węglowodanów i zwiększając pulę białka szybciej stracić na wadze.
3. Tofu ma uniwersalny smak
Kupując naturalne tofu możemy mu nadać praktycznie dowolny smak, korzystając z odpowiedniej mieszaki przypraw i sosów. Do tego, coraz więcej sklepów oferuje również tofu w wersji wędzonej, marynowanej, ziołowej lub czosnkowej.
4. Dobrze przyswajalne żelazo
Dzięki fermentacji ziaren tofu niwelowanie jest działanie kwasu fitynowego. Zawarte w tofu mikro i makro elementy są więc lepiej przyswajalne niż w przypadku tradycyjnych ziaren tofu.
Warto sięgnąć po tofu i sprawdzić jego możliwości w kuchni. Setki świetnych przepisów z serkiem tofu znajdziesz na puszka.pl
Najnowsze komentarze