Wspieraj wege gastro

Sprzedaż na wynos lub z dowozem to obecnie jedyna forma funkcjonowania branży gastronomicznej w obliczu zagrożenia koronawirusem. 13 marca rząd podjął decyzję o zamknięciu klubów, pubów, restauracji i kasyn na okres 14 dni z możliwością przedłużenia.

Dla lokali rozpoczęła się walka o przetrwanie. Jeśli Twoja sytuacja finansowa i zdrowotna na to pozwala, wesprzyj wegemiejscówki i zamów od nich pyszny roślinny obiad czy lunch. Możesz wesprzeć niektóre miejsca, kupując voucher do zrealizowania po ustaniu zagrożenia.

shutterstock_1013921554 (1)

Takie firmy jak Pyszne.pl, Uber Eats, Wolt czy Glovo wprowadziły możliwość zamawiania jedzenia bez bezpośredniego kontaktu z kurierem, który zostawi nasz posiłek pod drzwiami. Dostawcy Pyszne.pl dostali odgórną instrukcję, by dzwonić do drzwi klientów i zostawiać torbę z jedzeniem przed drzwiami, w Wolt można zaznaczyć taką opcję w aplikacji, a w Uber East należy wpisać np. „pozostawienie przy drzwiach” w uwagach do zamówienia.  W części lokali zamówienia rozwożą sami pracownicy .

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia większość lokali i firm dowożących jedzenie przyjmuje wyłącznie płatności online, kartą lub BLIK-iem .

jak-placic-blikiem-612x612

W serwisach społecznościowych wegelokale zamieszczają zdjęcia jednorazowych rękawiczek i zapewniają o tym, że dezynfekują m.in terminale płatnicze. Często pojawiają się też deklaracje mierzenia temperatury pracownikom oraz pracy w maseczkach, rękawiczkach i codziennie dezynfekowanych ubraniach roboczych.

Co ważne, wirus nie wytrzymuje obróbki cieplnej i nie można się nim zarazić się drogą pokarmową. Po odbiorze zamówienia koniecznie umyj ręce!

Warto jeszcze wspomnieć o tym, że na czas pandemii WHO zaleca ograniczenie spożycia mięsa i nabiału, więc jedzcie roślinnie i tak dbajcie o swoją odporność :)

shutterstock_547481593

Facebook Comments

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shares
Skip to content