Nowości od Primaviki
Jedzenie to ważny aspekt naszego życia. Niezależnie od tego czy w temacie kulinarnym prezentujemy poziom mistrzowski czy zupełnie amatorski, to zawsze trafi się dzień gdy zwyczajnie nie mamy czasu, siły lub chęci by ugotować coś domowego. Możemy skusić się na coś słodkiego lub fast food na wynos, aby szybko zaspokoić głód. Możemy również wybrać gotowe, pełnowartościowe i naturalne produkty.
Z pomocą przybywa Primavika, wieloletni partner Fundacji Viva! Primavika od lat wspiera Tydzień Wege, wydarzenia organizowane przez nasze grupy lokalne oraz zjazdy wolontariuszy. Primavika jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych producentów wysokiej jakości żywności wege. Wybranym produktom tej marki został przyznany znak V, czyli symbol Fundacji Viva, którym oznaczane są produkty wegańskie, czyli takie, które w swoim składzie nie zawierają żadnych składników odzwierzęcych, nie użyto ich w procesie produkcyjnym, nie są testowane na zwierzętach i nie zawierają oleju palmowego. Co więcej Primavika oferuje szeroki wybór produktów bezglutenowych.
Prezentujemy wam przegląd Primavikowych nowości, które pojawiły się w ostatnim czasie:
Sos boloński roślinny
Bardzo smaczny i sycący sos pomidorowy i gęstej konsystencji z roślinnym niemięsem mielonym, które jest bardzo wartościowym źródłem białka i sprawia, że potrawa idealnie nadaje się na obiad. W wegańskim sosie bolońskim nie zabrakło także aromatycznych przypraw i ziół. Są one bardzo istotnym składnikiem każdego włoskiego dania i mają ogromny wpływ na smak tego sosu. Świetnie smakuje nie tylko z makaronem.
Curry warzywne roślinne
To zdecydowanie nasz faworyt! Aromatyczne curry z cieciorką, mlekiem kokosowym i indyjskimi przyprawami. Sycące, idealnie pasujące do ryżu i kaszy.
W sosie znajdziemy gotowane warzywa, które dodają całości chrupkości i lekkości. Polecamy nie tylko miłośnikom kuchni świata.
Chili Sin Carne roślinne
Wyrazisty w smaku gęsty sos pomidorowy z warzywami i roślinnym niemięsem, który idealnie pasuje do nachosów, meksykańskiej tortilli lub klasycznych naleśników. Kukurydza i czerwona fasola w zestawieniu z roślinnym niemięsem sprawiają, że danie jest bardzo sycące i zapewnia dużą ilość białka. Chili Con Carne to tradycyjna potrawa z Teksasu, który przed laty był stanem hiszpańsko-meksykańskim, dlatego teksańskie chili często kojarzy się z kuchnią meksykańską i podawane jest z meksykańskimi tortillami lub nachos. Nazwa Chili Con Carne pochodzi z języka hiszpańskiego. W przetłumaczeniu na język polski oznacza dosłownie chili z mięsem. Z kolei Chili Sin Carne to po polsku chili bez mięsa.
Sos myśliwski roślinny
Mimo nazwy, która zniechęca, to sos jest aromatycznym i sycącym daniem na bazie suszonych grzybów i pieczarek. Nie zabrakło w nim cebuli i kiszonego ogórka oraz roślinnego niemięsa. Sos najlepiej smakuje z kluskami, kopytkami i ziemniakami, ale można go również spokojnie zjeść z ryżem, czy kaszą.
Próbowaliście już Primavikowych nowości?
Najnowsze komentarze