Babeczki z zielonego smoothie
Zachęcamy Was do wypróbowania kolejnego przepisu – tym razem na babeczki nazywane też muffinkami. Są doskonałe na letnie śniadanie, piknik albo deser!
Przepis na 12 babeczek
- 2 szklanki mąki (480 ml)
- 0,5 szklanki brązowego lub nierafinowanego cukru (120 ml)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 360 ml kawałków ananasa (świeżych lub mrożonych)
- 2 szklanki liści świeżego szpinaku (480 ml)
- 1–2 bardzo dojrzałe banany
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 60 ml mleka sojowego lub migdałowego
Podgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C i wyłóż blaszkę do muffinów papierowymi lub silikonowymi foremkami, ewentualnie użyj blaszki z nieprzywieralną powłoką.
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj i odstaw na bok.
Włóż do blendera ananas, szpinak, banany, wanilię, wlej mleko. Zblenduj do uzyskania kremowej konsystencji.
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj do ich połączenia. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj 2–4 łyżki mleka.
Nałóż ciasto równomiernie do foremek na muffiny. Piecz 20–25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ostudź przed podaniem.
Jedna babeczka zawiera: 124 kcal, 3 g białka, 27 g węglowodanów, 10 g cukru, 0,5 g tłuszczu (2% kcal z tłuszczu), 1 g błonnika, 113 mg sodu
Przepis pochodzi z książki dr Neala Barnarda Leczenie przez jedzenie wydawnictwa Znak.
Najnowsze komentarze