4 powody, dla ktorych nie powinniśmy zjadać zwierząt
Liczba wegetarian i wegan na świecie wciąż rośnie. W Polsce powstaje coraz więcej inicjatyw związanych z dietą bezmięsną, rośnie również liczba lokali serwujących potrawy roślinne. Huffington Post prorokuje powszechny weganizm w Stanach Zjednoczonych do 2050 roku. Co 10 Szwed nie je dziś mięsa. Świat się zmienia. Mimo to nadal wielu ludzi nie rozumie idei wegetarianizmu.
W dzisiejszym wpisie skupimy się więc na kilku podstawowych powodach, dla których nie powinniśmy, naszym zdaniem, jeść zwierząt.
1. Zwierzęta są świadome
Wiemy już, że zwierzęta wykorzystywane przez ludzi na fermach hodowlanych to wrażliwe, a przede wszystkim świadome istoty. Współczesna nauka, w oparciu o badania etologiczne, zoologię i neurologię stwierdza jednoznacznie – ludzie nie są jedynym świadomym gatunkiem zwierząt na świecie. Możemy o tym przeczytać między innymi w deklaracji z Cambridge z 2012 roku.
(…) waga dowodów wskazuje, że ludzie nie są unikalni pod względem posiadania ośrodków neurologicznych, które budują świadomość. Zwierzęta inne niż ludzie, w tym ssaki i ptaki, a także wiele innych stworzeń, np. ośmiornice, także posiadają odpowiednie podłoża neurologiczne.
Wiele osób postrzega zwierzęta przetrzymywane w hodowlach w kategoriach „biologicznych maszyn”. Dzisiaj wiemy, że jest inaczej. Wiemy, że zwierzęta, które lądują na naszych talerzach były wcześniej wrażliwymi, świadomymi i pełnymi emocji stworzeniami.
2. Zwierzęta żyją w hodowlach przemysłowych
Wbrew temu co starają się nam przekazać reklamy, ponad 90% zwierząt wykorzystywanych do celów konsumpcyjnych żyje dziś w olbrzymich hodowlach masowych, w których cały proces produkcji podporządkowany jest jednej jedynej zasadzie – maksymalizacji zysku i cięciu kosztów. Zwierzęta są jedynie surowcem. Fermy mieszczą tysiące, nieraz i dziesiątki lub setki tysięcy zwierząt – zamkniętych w klatach, kojcach porodowych, unieruchomionych metalowymi prętami, spędzającymi życie na betonowych podłogach. Zielone, skąpane w słońcu pastwiska wyglądają dobrze tylko na opakowaniach produktów mlecznych. Rzeczywistość jest inna. Przemysł wie, że powszechna, świadoma zgoda na złe traktowanie zwierząt jest niemożliwa. Dlatego stara się przed tobą ukryć faktyczne koszty spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych.
3. Jedzenie mięsa napędza zmiany klimatyczne
Wysoki poziom konsumpcji mięsa i produktów odzwierzęcych jest jednym z głównych powodów rozprzestrzeniania się zmian klimatycznych. Fermy hodowlane emitują do atmosfery olbrzymie ilości gazów cieplarnianych – głównie metanu. Problem zaakcentowali już wielokrotnie eksperci z ONZ i Międzyrządowy Zespół ds. Zmian Klimatu (IPCC). Niedawno pisali o tym również naukowcy skupieni wokół czasopisma „Nature Climate Change„. Przesiadka z samochodu na rower, segregacja śmieci – nic nie wspomoże naszej planety bardziej niż rezygnacja z mięsa w menu.
I najważniejszy powód…
4. Nie musimy tego robić
Wiemy już, że dieta wegetariańska oraz dieta wegańska, czyli w 100% roślinna jest adekwatna żywieniowo na wszystkich etapach życia. Skoro nie musimy jeść mięsa aby się rozwijać i być zdrowym dlaczego mielibyśmy to robić? Skoro nie musimy krzywdzić zwierząt aby żyć – dlaczego mielibyśmy to robić?
Najnowsze komentarze