4 produkty roślinne, którą pomogą Ci uzupełnić żelazo w diecie
Boisz się o niedobory żelaza na diecie roślinnej? Koniecznie skorzystaj z poniższej listy produktów! Dzięki nim nie tylko zwiększysz podaż żelaza w diecie ale też zadbasz o odpowiednią przyswajalność.
Pamiętaj, że żelazo niehemowe zawarte w roślinach jest gorzej absorbowane od tego, które znajdziesz w produktach odzwierzęcych. Są jednak na to sposoby!
1. Natka pietruszki
Natka zawiera nie tylko sporo żelaza ale też mnóstwo witaminy C. To właśnie dzięki niej, podbijesz przyswajalność żelaza roślinnego kilkukrotnie! Dlatego warto dodawać natkę do każdego posiłku albo przygotowywać sobie na jej bazie koktajle z dodatkiem mleka roślinnego i owoców.
2. Czerwona soczewica
Mnóstwo białka ale też ponad 60% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Co więcej – czerwona soczewica nie wymaga moczenia i gotuje się w 10 min! Świetna propozycja dla zabieganych.
3. Kminek
Ta przyprawa to prawdziwy skarb! Jedna łyżka kminku dostarcza 4 mg żelaza. Dla porównania – 100 g owsianki zawiera 4,7 mg!
4. Kiwi
Kiepskie źródło żelaza ale bardzo dobre źródło witaminy C! Dodawaj kiwi do deserów na słodko przygotowanych na bazie orzechów, nasion, kaszy mannej czy płatków owsianych. Dzięki temu o wiele lepiej wykorzystasz żelazo zawarte w orzechach. W samych pestkach dyni znajdziesz ponad 12 mg żelaza w 100 g produktu!
Najnowsze komentarze