Najciekawsze wege przepisy cz.6

Witam Was w kolejnym wpisie z cyklu „Najciekawsze wege przepisy”.  Prezentujemy zestaw najciekawszych, naszym zdaniem, przepisów z polskich blogów kulinarnych promujących dietę roślinną. Dzisiaj między innymi wegański serek feta, burger i tofucznica. Smacznego!

Burger z batatów i ciecierzycyburger.jpg

Burgery:

  • 3 bataty
  • 1 kubek ugotowanej cieciorki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska
  • pieprz
  • czarnuszka
  • drobne płatki jęczmienne

Dodatki:

  • awokado
  • jarmuż
  • kiełki rzodkiewki
  • pomidor
  • ogórek
  • cebula
  • posiekana biała kapusta
  • sos sojowy

Ciecierzyce namocz przez noc, a potem ugotuj do miękkości. Bataty obierz i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do ostudzenia. Przełóż ziemniaki do miski. Dodaj ciecierzycę. 

Czytaj całość -> http://wegannerd.blogspot.com/2013/08/totalny-burger-king-z-batatow-i.html#more

Słodki krem z ciecierzycy

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 5 łyżek kakao
  • 1 spora szklanka daktyli (150g)
  • mleko migdałowe lub sojowe (kilkanaście łyżek)

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut. Ciecierzycę umieść w naczyniu blendera i dodaj kakao, następnie namoczone i odsączone z wody daktyle oraz masło orzechowe. Wszystko zmiksuj dokładnie na gładką pastę. Dodawaj więcej lub mniej mleka roślinnego by kontrolować konsystencję pasty/kremu. Gotowe! Smarnij na kanapkę lub gofra. Boska cieciorella sprawdzi się również przy naleśnikach i wszelkich babeczkach!

Czytaj całość -> http://ervegan.com/2015/03/cieciorella-slodki-czekoladoway-krem-z-ciecierzycy/

Migdałowy serek fetafeta2

  •  1 szkl. migdałów
  • 1/4 szkl. soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 szkl. zimnej wody

Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godz. Wylać wodę i zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 min. Wodę odlać, obrać migdały ze skórki. Do wysokiej miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować. Najlepiej robić to kilka minut – im tekstura będzie gładsza, tym lepiej. Cienką bawełnianą ściereczkę lub najlepiej gazę złożyć na pół, wyłożyć nią durszlak i przełożyć na nią zmiksowaną masę. Wycisnąć masę z wody, najlepiej tak, żeby nie zostały same „wióry”, tylko żeby masa była trochę mokra.

Czytaj całość -> http://weganie.blogspot.com/2013/02/migdaowy-serek-feta.html

Tofucznica z kurkami2-png

  • 1 kostka BIO tofu naturalnego Polsoja (250g)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 garście kurek
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku

Wyjmujemy tofu z paczki, odsączamy, zawijamy w kilka arkuszy papierowego ręcznika, układamy a talerzu i przykrywamy jakimś ciężarkiem (np. słoikiem z wodą). Odstawiamy na czas przygotowania reszty składników.
Kurki oczyszczamy pędzelkiem i wilgotną szmatką. Większe kroimy na pół lub ćwiartki, a małe pozostawiamy w całości.

Czytaj całość -> http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/08/tofucznica-z-kurkami-i-zielona.html

Facebook Comments

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shares
Skip to content