TOP 5 produktów roślinnych bogatych w żelazo
Wiele osób zarzuca diecie bezmięsnej, że jest niedoborowa w żelazo. Nic bardziej mylnego! Badania prowadzone na ponad 30 tys. osób nie wykazują istotnych niedoborów żelaza ani u wegetarian, ani u wegan.
To prawda – żelazo z produktów roślinnych jest gorzej przyswajalne, ale jesteśmy w stanie poprawić absorpcję żelaza dodając do produktów bogatych w żelazo, produkty bogate w witaminę C. W praktyce może to wyglądać następująco. Po obiedzie złożonym z makaronu i czerwonej soczewicy (źródło żelaza), zjadamy na deser kiwi lub pomarańcz (źródło witaminy C), dzięki czemu mamy pewność, że nasz organizm lepiej wykorzysta dostarczone mu wcześniej żelazo.
A gdzie szukać żelaza na diecie roślinnej? Poznaj nasze Top 5 produktów roślinnych bogatych w żelazo!
Dane na 100 g produktu:
- Ziarna soi – 15,7 mg
- Pestki dyni – 15 mg
- Niełuskane ziarna sezamu – 14,5 mg
- Biała fasola – 7,7 mg
- Soczewica – 7,5 mg
Nasze zapotrzebowanie na żelazo waha się w zależności od płci od 10 do 18 mg dziennie. Prosty posiłek złożony z płatków owsianych, pestek dyni i pomarańczy jest w stanie zapewnić nam 3/4 dziennego zapotrzebowania na żelazo!
Więcej informacji na temat komponowania diety znajdziesz biorąc udział w naszej kampanii Zostań Wege na 30 dni!
Najnowsze komentarze